Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Proza, Theater
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar

Arne De Loore

Biografie

Arne De Loore (1997) studeerde af aan het RITCS en werkt momenteel voor Ketnet als redacteur voor onder andere de Peetie Club.  In het verleden schreef hij ook mee aan een kindervoorstelling over geluk. Zijn werk gaat over wat we niet zeggen, maar wel gezegd zou moeten worden. Hij zoekt graag de grens op van wat je nodig hebt aan tekst en wat er tussen de lijnen (of de prenten) kan gelezen worden.

In mei 2022 bracht Arne samen met Astrid Vandendael een kinderboek uit: 'Jub en zijn traan' (Pelckmans). Dit was hun eerste samenwerking, maar zeker niet de laatste. Hun werk focust zich op de samenwerking tussen tekst en beeld en hoe deze zich tot elkaar verhouden.

Uitgelichte titels

Cover van boek Jub en zijn traan

Jub en zijn traan

Lezingen

"1 traan? Wat is dat? 1 traan? Daar heeft Jub nog nooit van gehoord"

Met deze woorden begint de zoektocht van Jub in het prentenboek ‘Jub en zijn traan’. Een zoektocht waar Arne zijn publiek graag in meeneemt. Deze creatieve lezing begint met het voorlezen van het prentenboek. Na een interactief gesprek met de groep volgt er een doe-moment waarbij de deelnemers de wereld van Jub dieper induiken en samen iets creëren. Het doe-moment kan worden ingevuld en aangepast naargelang de interesses en wensen van de groep en organisatie.

Literaire workshop (schrijven)

De groep bedenkt nieuwe personages die Jub zou kunnen tegenkomen op zijn zoektocht, net zoals in het boek. Aan de hand van korte oefeningen worden de deelnemers eerst opgewarmd en geïnspireerd. Vervolgens krijgen ze de kans om zelf hun personage te bedenken, begeleid door de auteur die richtlijnen geeft en ook individueel helpt. De workshop eindigt met het voorstellen van de resultaten aan elkaar. 

Deze literaire workshop (samen met het voorlezen van het boek) duurt 90 minuten en is geschikt voor een publiek van oudere kinderen. Het aantal deelnemers wordt liefst beperkt tot 20 zodat Arne iedereen voldoende tijd en aandacht kan geven in het begeleiden.

Creatieve workshop (illustraties)

De deelnemers gaan aan de slag met de grafische stijl uit het boek en ontwerpen zelf een traan. De focus ligt op de relatie tussen illustratie en verhaal. Hoe ziet de traan die ze bedenken eruit? Welke vorm zou die hebben, gekoppeld aan de emotie die ermee gepaard gaat? En hoe gaan ze die traan maken?

De workshop begint met een paar korte oefeningen om de deelnemers op te warmen en te inspireren. Ze worden uitgedaagd om het boek te bestuderen en de stijlelementen eruit te halen, waarna ze zelf aan de slag gaan. Arne neemt een aantal voorbeelden mee die als inspiratie kunnen dienen. De deelnemers maken de texturen uit het boek zelf na met papiertape, potlood en inkt. Aan de hand van knip-, scheur- en plakwerk maken ze er vervolgens zelf een traan mee. De auteur loopt rond en begeleidt de deelnemers. De workshop eindigt met het ophangen van de tranen zodat er een heus tranen-gordijn ontstaat.

Deze creatieve workshop duurt idealiter 90 minuten zodat de groep voldoende tijd heeft om de illustraties te bestuderen en zelf de texturen en materialen te creëren. In een kortere versie van deze workshop (60 minuten) voorziet de auteur de texturen zelf. Deze workshop is geschikt voor alle leeftijden aangezien de moeilijkheid makkelijk kan worden aangepast naargelang de leeftijd van de doelgroep. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot maximaal 25 zodat er genoeg tijd is om elke deelnemer te begeleiden.

Arne geeft deze lezingen indien gewenst ook samen met Astrid Vandedael, de illustrator van 'Jub en zijn traan'.

Meer zien?

Neem contact op met Arne De Loore

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.