Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Historisch bewustzijn, Muzische vormgeving, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 18+

Anneriek van Heugten

Biografie

Anneriek van Heugten (1964) werd geboren in Milheeze, een dorpje in Noord-Brabant, waar ze haar jeugd heeft doorgebracht. Op haar achttiende ging ze in Brugge voor vertaler studeren, waarna ze in Brussel ook nog enkele jaren heeft gewerkt als directiesecretaresse, freelance redacteur en stripvertaler. Momenteel woont ze in Hulst in Zeeuws-Vlaanderen en is ze, naast auteur en vertaler, ook bureau- en eindredacteur voor een educatieve uitgeverij.

Annerieks eerste publicaties verschenen in Het Laatste Nieuws, en bestonden uit verhaaltjes, educatieve stukjes en boekbesprekingen op de kinderpagina van deze krant. In 2001 debuteerde ze als jeugdauteur met het boek ‘Een huis vol geheimen’ (Clavis, 2001), een verhaal dat zich gedeeltelijk afspeelt in het 18e-eeuwse Brugge.

De meeste van Annerieks boeken zijn geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. De boeken spelen zich meestal af in het heden, maar hebben vaak ook met het verleden te maken. De hoofdpersonages gaan, uit zichzelf of door anderen gedwongen, op zoek in het verleden en ontdekken daardoor dingen over hun familie, over hun omgeving en over zichzelf.

De serie 'Z.E.S.' (Clavis) is een reeks spannende boeken over zes kinderen in een toeristendorpje aan de kust waar steeds vreemde dingen gebeuren. De serie 'Jens en Lin' (Clavis) bestaat uit vier seizoenenboekjes om voor te lezen voor kinderen vanaf 4 jaar. In de boeken 'Rot op met je sax' (Delubas, 2017) en 'Aan de rand van de stilte' (Clavis, 2014) verwerkte Anneriek haar liefde voor saxofoonmuziek.

Uitgelichte titels

Cover van boek Aan de rand van de stilte

Aan de rand van de stilte

Cover van boek Rot op met je sax!

Rot op met je sax!

Cover van boek ik lees slim - dag of nacht

ik lees slim - dag of nacht

Lezingen

1. Lezingen voor kinderen

Anneriek vertelt over haar boeken en inspiratiebronnen. Dat doet ze met behulp van visuele presentaties, op een digibord of smartboard, en door spannende stukjes voor te lezen. Ze laat ruimte voor interactie met de kinderen, stelt vragen waarover ze moeten nadenken en beantwoordt hun vragen over schrijven en alles wat daarbij komt kijken. Bij een lezing over de boeken ‘Aan de rand van de stilte’ en ‘Rot op met je sax’ brengt Anneriek haar saxofoon mee. Bij lezingen over haar reeks voor beginnende lezers 'Ik lees slim' (Van Halewyck, 2016) maakt de groep enkele proefjes uit de boeken en is er ook ruimte voor een quiz.

2. Lezingen voor volwassenen

Anneriek vertelt over het leven van Adolphe Sax, geïllustreerd met beeldmateriaal en geluidsfragmenten.

Praktisch

  • Bij lezingen voor schoolklassen bestaat de groep uit maximaal 30 leerlingen.
  • Bij grotere groepen geeft Anneriek de voorkeur aan een polyvalente zaal met microfoon en een beamer, scherm of smartboard.

Neem contact op met Anneriek van Heugten

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.