Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Poëzie, Proza, Slampoëzie, Theater
Thema’s
Andere talen, Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Ruimtelijk bewustzijn, Sociale vaardigheden, Wetenschap en techniek, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Anna Borodikhina

Biografie

Anna Borodikhina (1996) is een spoken word performance artieste en theatermaker. Met haar persoonlijke en maatschappijkritische teksten wil Anna de mensen laten luisteren naar wat niet wordt gehoord. Haar poëzie brengt haar al 7 jaar lang naar podia in België en Nederland. 

Als jongere won ze bij Kunstbende prijzen met haar poëzie en werd ze schooldichter. In 2018 won ze de wedstrijd Violencia met haar gedichten en muziek. Datzelfde jaar werd ze door VRT NXT gevraagd als inspirerende spreker. In 2021 won ze de Bijou prijs met haar spoken word theaterstuk. 

Deze creatieve duizendpoot geeft ook workshops creatief schrijven en slam poetry aan o.a. VRT, Stad Antwerpen, MOB, Trill en Creatief Schrijven. Je kan haar gedichten terugvinden in de boeken ‘De ontdekking van de poëzie’, ‘het Pslamenboek’ en ‘Met heldere verf en verlangen’ van het Poëziecentrum. Ze is ook lid van het schrijverscollectief ‘Hyster-X’.

Anna heeft Psychologie gestudeerd in haar Bachelor aan de VUB en volgt momenteel de Master in de Seksuologie aan de KUL. In haar workshops en teksten laat ze zich soms ook inspireren door haar studies. Zo geeft ze bijvoorbeeld ook workshops helende poëzieworkshops en workshops erotische kortverhalen schrijven. 

Lezingen

Als spoken word performance artieste brengt Anna tijdens haar lezingen een combinatie van optredens en gesprekken met het publiek. Haar maatschappijkritische teksten laten het publiek meedenken over thema's als migratie, illegaliteit, vluchtelingen en identiteit. Daarbij vertrekt ze ook vanuit haar eigen geschiedenis en ervaringen als vluchteling. Maar ook andere thema's zoals mentale gezondheid, gelijkwaardigheid van de man en vrouw, seksualiteit, geaardheid en gender kunnen aan bod komen. Hierbij biedt ze ook inzichten die ze meekreeg uit haar Bachelor Psychologie en Master in de Seksuologie. Naast maatschappelijke thema's biedt Anna ook lezingen aan met de focus op het spoken word en slam poetry als kunstvorm, maar ook lezingen rond het schrijfproces en lees- en schrijfplezier. 

Indien gewenst, laat Anna daarna het publiek zelf aan de slag gaan met woorden. Aan de hand van verschillende creatieve schrijfoefeningen kan het publiek zelf een gedicht schrijven en komen voordragen in de veilige omgeving die Anna voor hen creëert. De formule en thema's van de lezing kan dus variëren naargelang van de wensen van de organisator.  

Anna biedt ook kortere optredens (max. 30 min) en verschillende workshops aan. Deze workshops kunnen gericht zijn op creatief schrijven en/of proza, maar workshops spoken word of slam poetry, workshops ritme en klank en workshops gericht op voordracht en performance kunnen ook aan bod komen. Deze workshops duren anderhalf uur tot twee uur. Een workshoptraject is ook mogelijk, waarbij er een langere tijd gewerkt wordt rond een bepaald thema. 

Zowel de lezingen als de workshops kunnen aangepast worden aan het doelpubliek en thema. Zo zou een lezing voor kinderen van 8-12 jaar met focus op slam poetry kunnen bestaan uit een optreden, een gesprek met de klas over de gebrachte gedichten, een korte uitleg over de kunstvorm en een korte schrijfoefening waarbij de kinderen dan achteraf zelf iets kunnen voorbrengen en we hierover in gesprek gaan. Een lezing voor jongeren 12-18 jaar met de focus op bijvoorbeeld schrijfplezier, zou kunnen bestaan uit een kort optreden, een gesprek met de klas over het gedicht, een uitleg over hoe het gedicht tot stand kwam, uitleg en tips om te beginnen schrijven en laagdrempelige schrijfoefeningen om jongeren hun liefde voor de woordkunst te prikkelen. 

Neem contact op met Anna Borodikhina

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.