Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Poëzie, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Ondernemingszin, Ruimtelijk bewustzijn, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Alexander Wolfram

Biografie

Alexander Wolfram (1971) liet voor het eerst van zich lezen met de poëtische novelle 'Ooit zal alles anders zijn' (De Eenhoorn, 2011). Het boek vertelt het intrigerende en aangrijpende verhaal over een jongetje, Tobe, dat midden in de nacht hoog in een eikenboom kruipt, samen met een man die hij nog maar net heeft ontmoet. Het werk kreeg tal van lovende recensies: "Daar, hoog boven de wereld en met het hoofd in de hemel knettert de boomkruin van verhalen, inzichten, gevoelens en perspectieven. Een must read, verplicht voer voor iedereen die zich in de jungle tussen eerste communie en zijn dood bevindt. Geschreven in een alchemistisch, sprankelend en uitgepuurd Nederlands." (Het Nieuwsblad)

Alexander Wolfram is het pseudoniem van Daan Cupers. Hij speelde bij de U19 van de Rode Duivels, stond op het punt profvoetballer te worden, maar koos dan uiteindelijk voor de kunst(academie), studeerde Film & Video, won op zijn 21ste in Nederland de Bulkboek Songtekstwedstrijd, hoorde hoe Bram Vermeulen zijn tekst op muziek zette, werd copywriter en reclameregisseur, speelde en zong in een muzikaal duo (samen met Jo Jacobs oftewel De Held), schreef drie prentenboeken, noemde dat later zijn 'naïeve periode', woonde een tijdje in Puerto Rico, startte nadien het muziektheatergezelschap Stabada, gooide daar hoge ogen mee (tot in Japan toe), en deed uiteindelijk wat hij al zo lang wilde doen: zijn leven vertragen en 'afdalen in de stilte'. Die stilte laat zich duidelijk voelen in zijn literaire debuut en was ook een thema in de reeks van vijf columns die hij schreef voor De Standaard in 2018. Momenteel werkt Alexander aan zijn eerste dichtbundel, een selectie uit dertig jaar verborgen dichterschap.

Uitgelichte titels

Cover van boek Ooit zal alles anders zijn

Ooit zal alles anders zijn

Lezingen

In een lezing van Alexander Wolfram mag je het onverwachte verwachten. Het boek is zowel de houvast als het vertrekpunt, maar van daaruit kan de auteur naargelang de specifieke wensen en interesses van het publiek zeer verschillende richtingen uit. Hij spreekt op voorhand graag grondig de verwachtingen van de organisator door, maar speelt evenzeer spontaan in op gebeurtenissen uit de actualiteit of zijn eigen leven. Hij laat zich graag inspireren door dat wat zich aandient.

Alexander zoekt interactie op en houdt er van om af en toe iets in de groep te gooien en de 'sneeuwstolp' van het denken wat op te schudden, zodat er tussen de oren iets begint te tintelen. Verder heeft hij ook altijd wat gedichten van eigen hand en een veelheid aan verhalen en anekdotes in zijn mouw zitten. En als er een titel is die hij graag zou verdienen, dan is het die van literaire tafelgoochelaar, met als grootste troeven: de poëtische toets, een scherpe filosofische reflex en de vrije improvisatie.

Klinkt dat allemaal nog steeds te vaag? Wel, ideaal! Een goede reden om hem te contacteren en van gedachten te wisselen. Alexander peilt graag naar jouw input die hem toelaat om literair maatwerk te creëren.

Neem contact op met Alexander Wolfram

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.