Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
17 – 18 jaar, 18+

Aleksandr Skorobogatov

Biografie

Aleksandr Skorobogatov (1963) woont en werkt sinds de jaren 1990 in Antwerpen. Hij studeerde in Minsk, Parijs en Moskou. Hij is een van de meest originele Russische schrijvers van het postcommunistische tijdperk. Naast onder meer verhalen, essays en een toneelstuk heeft Skorobogatov zes romans gepubliceerd: 'Sergeant Bertrand' (drie verschillende versies, 1991, 2004 en 2016), 'Audiëntie bij de vorst' (1994), 'Aarde zonder water' (2002), 'Portret van een onbekend meisje' (2015), 'Cocaïne' (2017) en 'De wasbeer' (2020). Zijn spraakmakende debuutroman 'Sergeant Bertrand' is inmiddels uitgegroeid tot een klassieker en bereikte wereldwijd miljoenen lezers. In 2012 werd het boek uitgeroepen tot absolute winnaar van de XXXIVe Internationale Literaire Prijs Città di Penne – Mosca 2012 (Italië) en kreeg het een medaille van de Italiaanse president Giorgio Napolitano. 'Cocaïne' won de award Best Book International van Cutting Edge en verschijnt binnenkort ook in het Engels en Arabisch. De Tijd plaatste 'De wasbeer' bij de Beste Boeken van het Jaar en noemde Aleksandr Skorobogatov “de beste Russische schrijver van het moment”. Feeling Magazine noemt Aleksandr Skorobogatov “onze eigen Belgisch-Russische meesterverteller.” De internationale pers schrijft lovend over de werken van Aleksandr Skorobogatov. “Een waardige opvolger van surrealisten zoals André Breton,” en “wat schrijvers als Dostojevski, Tsjechov en Gogol ruim een eeuw geleden deden, doet Aleksandr Skorobogatov nu in moderne vorm: de Russische ziel vormgeven in lyrische taal, in verhalen over liefde en wraak, opportunisme en eer” (Noord Hollands Dagblad). Le Figaro schreef: “Met deze prachtige, tragische roman heeft Skorobogatov voor zichzelf een plaats veroverd in de grootse Russische traditie.” 

Uitgelichte titels

Cover van boek Portret van een onbekend meisje

Portret van een onbekend meisje

Cover van boek Cocaïne

Cocaïne

Cover van boek De Wasbeer

De Wasbeer

Lezingen

In zijn lezingen spreekt Aleksandr over zijn persoonlijke ervaringen als schrijver. En dat in een context van onvrijheid, dictatuur en censuur, zoals hij die heeft meegemaakt als een beginnende schrijver in de Sovjet-Unie. Maar hij put ook uit zijn ervaring als internationaal gepubliceerde auteur in een context van vrije westerse literatuur. Hij spreekt over zijn literaire werken, zijn literaire en culturele inspiratiebronnen, over zijn persoonlijke levenservaringen, over het reilen en zeilen van de moderne internationale literaire wereld, over de lotgevallen van zijn literaire broeders en zusters, over de rol van een schrijver in de maatschappij. Aleksandr leest fragmenten uit zijn eigen werken voor en gaat in gesprek met het publiek. Hij spreekt ook graag over sociale, maatschappelijke en politieke kwesties zoals de oorlog in Oekraïne, de onderdrukking van vrijheidsprotesten in Wit-Rusland en de totstandkoming van een totalitair regime in Poetins Rusland. 

Neem contact op met Aleksandr Skorobogatov

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.