Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Andere talen, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar

Sassafras De Bruyn

Biografie

Sassafras De Bruyn (1990) wist van kinds af aan dat ze elke dag van haar leven wilde tekenen. Die droom ging in vervulling en nu vult ze haar dagen met het illustreren en schrijven van kinderboeken, zoals onder andere ‘Al zolang er mensen bestaan’ (Lannoo, 2022), ‘Een stukje van de regenboog’ (Davidsfonds, 2020) en ‘Het geheime boek van Sinterklaas’ (Pelckmans, 2019). Daarnaast slijpt ze haar potloden ook voor een waaier aan andere projecten. Zo is ze huisillustratrice voor het Gentse Kinder- en Jeugdtheater Kopergietery, vereeuwigde ze in Iedereen Beroemd (Eén) mensen hun mooiste herinnering en illustreert ze live het eigen verhaal 'Het meisje dat een vogel werd' in samenwerking met Ciné Martiko. Haar boeken werden al naar meer dan tien talen vertaald. Sassafras houdt van oneindige verhalen om in weg te kruipen, vol onwaarschijnlijke helden. Haar poëtische beelden baden in warme kleuren, afgewerkt met veel zachtheid en een vleugje eigenaardigheid. Weemoed wisselt ze af met humor, zwaarte met tederheid. Het allerliefst tekent ze met potlood.

Uitgelichte titels

Cover van boek Al zolang er mensen bestaan

Al zolang er mensen bestaan

Cover van boek Een stukje van de regenboog

Een stukje van de regenboog

Cover van boek Het geheime boek van Sinterklaas

Het geheime boek van Sinterklaas

Lezingen

Hoe ontstaat een boek: van idee tot boek in de bib of boekhandel? De lezing start met een raadspelletje. Welke illustratie komt uit welk boek? En hoe zie je dat? Meteen heeft Sassafras het over verhalen, tekentechnieken en sferen, aan de hand van de illustraties die geprojecteerd worden en de boeken die uitgestald staan. Het publiek leert zo ook al enkele van haar boeken kennen. Ze vertelt kort over enkele verhalen en technieken, en leest een stukje voor. Het publiek mag gerust onderbreken met ingevingen en vragen! Vervolgens duikt Sassafras in de wondere wereld van het illustreren: hoe begin je eraan? Wat komt er eerst, een verhaal, een tekening, een idee, een tekst? Het publiek krijgt een inkijk in haar atelier. Zo ziet haar tekentafel eruit! Rommelig, niet? Kan je raden welke materialen ze allemaal gebruikt? Aan de hand van foto's laat Sassafras zien hoe schetsen ontstaan en overgaan in afgewerkte illustraties. Ze bekijkt de verschillen en gelijkenissen tussen de allereerste schets en de illustratie zoals die in het boek verschijnt. In een soort stop motion reeksen toont Sassafras hoe enkele boekillustraties op papier verschijnen. Als een boek graag gelezen wordt, volgen er vertalingen. Wie kan met trots de titels lezen? Sassafras sluit de lezing af met een filmpje waarin je haar (versneld weliswaar) een illustratie ziet maken uit 'Het geheime boek van Sinterklaas' (Van Halewyck, 2019). Natuurlijk is er ruimte voor vragen, en op het einde volgt er nog een klein cadeautje.

Praktisch

  • Sassafras geeft graag lezingen aan groepen van maximum 50 kinderen.
  • Sassafras brengt boeken en beeldmateriaal mee op een usb-stick. De organisator voorziet dus een laptop en beamer of smartboard.

Neem contact op met Sassafras De Bruyn

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.