Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie
Thema’s
Digitale competenties, Duurzaamheid, Leescompetenties, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar

Fran Vanseveren

Biografie

Fran Vanseveren (1982) werkt als freelance auteur, scenarist, tv- en podcastmaker. Ze studeerde Nederlands en Muziek aan de Arteveldehogeschool in Gent en begon haar carrière als televisiemaker en scenarioschrijver bij Ketnet. Daar leerde ze verhalen bedenken en schrijven. Achter de schermen van wetenschappelijke programma’s ondervond ze hoe je op een eenvoudige manier moeilijke materie uitlegt aan kinderen.

Na vijftien jaar in dienst bij de openbare omroep zwaaide ze in 2019 de VRT-toren uit, klaar om haar horizon te verbreden. Fran is een creatieve octopus die liefst met elke tentakel iets anders wil maken. In 2016 schreef ze 'Ja, lap! : naaien met restjes stof' (Lannoo, 2016), een eerste creatief lifestyleboek voor volwassenen dat uitmondde in een boekenreeks waarvan er meer dan 30.000 exemplaren zijn verkocht. Daarna begon het te kriebelen om opnieuw iets voor kinderen te maken en schreef ze het hilarisch leesboekje ‘Mam, mag ik een tijger?’ (Lannoo, 2022). Het boek kreeg lovende kritieken en is inmiddels aan een tweede druk toe.

Fran vindt het boeiend en uitdagend om met een beperkte woordenschat (aangepast aan het leesniveau) een verhaal te schrijven. De uitdaging om kinderen enthousiast te maken voor lezen en literatuur gaat ze bijzonder graag aan. Haar doel is om kinderen zowel inhoudelijk als taalkundig te prikkelen met humor als rode draad in haar werk. 

Bij het lezen van Fran's non-fictie boeken merk je meteen dat Fran specialist is in het helder uitleggen van ingewikkelde materie. Ze gebruikt klare, laagdrempelige taal waar moeilijke woorden niet vermeden worden. Het boek ‘Alles over sociale media’ (Lannoo, 2023) schreef ze in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen. Ook schreef Fran samen met ruimtevaartdeskundige Stijn Ilsen ‘Word jij de eerste mens op Mars?’ (Lannoo, 2023), een wetenschapsboek voor kinderen over de toekomst.

Fran houdt ervan om de inhoud van haar boeken samen te brengen met spanning, herkenbaarheid, humor en fantasie.

Uitgelichte titels

Cover van boek Word jij de eerst mens op Mars?

Word jij de eerst mens op Mars?

Cover van boek Mam, mag ik een tijger

Mam, mag ik een tijger

Cover van boek Alles over sociale media

Alles over sociale media

Lezingen

Fran werkt graag voor en met kinderen. Ze vertelt met plezier over haar schrijverschap:

  • Lezing voor eerste lezers van het 2e en 3e leerjaar rond het leesboek ‘Mam, mag ik een tijger?’: 

De lezing begint met het voorlezen van een stuk uit het boek. Daarna verzinnen de kinderen zelf een vervolg op het verhaal. 

Fran vertelt over het creatieproces van het boek met ondersteuning van een PowerPointpresentatie: hoe ontstond het idee, hoe was de samenwerking met de illustrator, wat moet er allemaal gebeuren voor een boek in druk kan, enzovoort. In de presentatie zitten foto’s en een kort interview met de illustrator verwerkt. Op het einde is er tijd om vragen van de leerlingen te beantwoorden. De lezing wordt afgesloten met een kleine quiz.

  • Lezing voor 4e en 5e leerjaar over non-fictieboeken ‘Alles over sociale media’ of ‘Word jij de eerste mens op Mars?':  

Fran begint met een bekentenis: vroeger had ze een hekel aan lezen! Ze vraagt aan de kinderen wie dat gevoel kent. Daarna vertelt ze over zichzelf als auteur en hoe ze de liefde voor letters toch ontdekte. Ze geeft de kinderen tips over hoe ze lezen toch fijn kunnen maken.

Fran vertelt over het creatieproces van een boek met ondersteuning van een PowerPointpresentatie: Hoe ontstaat het idee van een boek? Hoe was de samenwerking met de illustrator en co-auteur? Wat is er allemaal gebeurd voor het boek in druk kon? Hoe geraakt een boek bij de lezer?

In de presentatie zitten foto’s en een kort interview met de co-auteur en de illustrator verwerkt. Op het einde is er tijd om vragen van de leerlingen te beantwoorden. De lezing wordt afgesloten met een kleine quiz.

Praktisch

  • De lezingen duren ongeveer één uur.   
  • Fran werkt het liefst met kleinere groepen (20 à 40 kinderen).
  • Er moet een mogelijkheid zijn om de PowerPointpresentatie af te spelen op groot scherm, omdat foto’s en video’s de lezing ondersteunen.
  • Een micro is niet nodig, maar kan handig zijn indien het een grote zaal is.
  • Graag de kinderen op voorhand elk een vraag laten bedenken. Op het einde van de lezing gaat Fran in op een aantal vragen van kinderen.
  • Voor de lezing over het boek 'Mam, mag ik een tijger?' is het belangrijk dat de kinderen het boek nog niet gelezen hebben. 

Neem contact op met Fran Vanseveren

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.