Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Burgerschap, Sociale vaardigheden
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 18+

Zarissa Windzak

Biografie

Zarissa Windzak (1987) is schrijver, communicatiemedewerker en kinderboekhandelaar. Dat ze verzot is op kinderboeken is nog zacht uitgedrukt. In 2021 debuteerde ze als auteur met haar prentenboek ‘Liever niet’, waarin ze het belang van toestemming en het aangeven van grenzen aan de kaak stelt. Naast een prentenverhaal bevat het boek ook een  informatieve luik, waarbij kinderen én opvoeders samen hun web van vijf vertrouwenspersonen kunnen kiezen. In juni 2023 komt haar tweede boek 'Sssst! Dat mag je niet zeggen' uit, dat ze in samen schreef met Eva Dierickx en Kato Luyckx.

Uitgelichte titels

Cover van boek Liever niet

Liever niet

Cover van boek Sssst! Dat mag je niet zeggen

Sssst! Dat mag je niet zeggen

Lezingen

Zarissa begint de lezing met zich voor te stellen en de kinderen op verschillende manieren te begroeten: een high-five, zwaaien, een hand boks, een elleboog. Daarna vraagt ze hen welke andere manieren er nog zijn om elkaar te begroeten. Ze vertelt de kinderen over Manoe, het hoofdpersonage uit het boek en leest vervolgens het prentenverhaal op een interactieve manier voor.

Manoe houdt niet van kusjes of knuffels. Zarissa vraagt aan de kinderen wie dat wel oké vindt. Wanneer Manoe zich in het verhaal pijn doet, vraagt Zarissa aan de kinderen wie hen mag troosten. Het verhaal eindigt met 'het web van vijf': een methodiek waarin de kinderen vijf personen aanduiden aan wie ze alles kunnen toevertrouwen en bij wie zij zich op hun gemak voelen. Zarissa vertelt eerst wie in haar eigen web van vijf zit. Daarna vraagt ze de kinderen om na te denken over hun eigen web van vijf.

Indien gewenst, volgt er na de lezing een knutselmoment. De kinderen mogen hun eigen huidkleurig, papieren handen (die Zarissa zelf voorziet) versieren en daarin tekeningen of namen plaatsen van vijf personen aan wie ze alles kunnen vertellen of van wie ze wel een kus of een knuffel willen. Is het de mama? Misschien opa? Zij mogen kiezen. De vijf personen die ze kiezen, vormen het web van vijf. Tenslotte knutselen ze ook een spinnetje in elkaar die perfect past in hun web.

Meer zien?

Neem contact op met Zarissa Windzak

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.