
Tom Thys
Biografie
Tom Thys (1983) jaagt kinderen graag de stuipen op het lijf. Hij is auteur van griezelverhalen voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Momenteel werkt hij aan twee reeksen: ‘De Gruweltoren’ en ‘Middernachtmerries’. Van ‘De Gruweltoren’ verschenen reeds twee delen, het derde deel komt uit in 2023. ‘Duisterhuys’ (Horizon, 2021) was het eerste deel in de reeks ‘Middernachtmerries’. Elk jaar in oktober verschijnt er een nieuw deel.
Uitgelichte titels

Duisterhuys

De gruweltoren

De Gruweltoren 2
Lezingen
Geen enkele emotie is zo puur als ANGST. Als kind was Tom al gefascineerd door duisternis. Hij zwierf rond in videotheken en bibliotheken, op zoek naar afbeeldingen van enge films en boeken. Ze trokken hem aan, maar stootten hem tegelijkertijd ook af. Toch ging hij altijd een stapje verder. Stiekem keek hij horrorfilms terwijl dat eigenlijk niet mocht. Zoveel jaren later is hij zelf griezelverhalen gaan verzinnen, zowel voor kinderen als volwassenen. Tijdens een lezing van een uur wil hij aan kinderen vertellen waarom griezelboeken cooler zijn dan alle andere boeken. Ze dagen ons uit om tot het uiterste te gaan, maar zijn tegelijkertijd een veilige manier om onze angsten in de ogen te kijken.
Misschien vragen ze zich ook af hoe zo’n boek ontstaat? Hij kan hen er alles over vertellen. Hoe je een monster verzint, hoe de eerste woorden op papier verschijnen, hoe een illustrator er tekeningen bij maakt, hoe je een steengoede titel bedenkt die iedereen de stuipen op het lijf jaagt en hoe een boek uiteindelijk in de winkel en de bib komt. Meer nog, hij zal hen zijn grootste geheim verklappen: waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Een tip: griezelschrijvers zijn de bangste wezens op aarde, ze lijden aan chronische nachtmerries.
Natuurlijk wil hij ook weten wat de kinderen zelf eng vinden. Clowns? Spinnen? Iets alledaags zoals een spreekbeurt geven voor de klas of eerder een razendsnelle achtbaan? Of … de nacht misschien? Zelf heeft Tom ondervonden dat bang zijn oké is. Ja, het is oké, want als je creatief omgaat met je angsten, schep je er op den duur plezier in. Exact dát wil hij tijdens deze lezing meegeven aan kinderen. Wat hij kan, kunnen zij namelijk ook.
De lezing kan makkelijk uitgebreid worden met één uur tot een workshop illustreren van griezelverhalen. In het tweede deel treedt de illustrator uit de schaduw. Leslie Saurus maakte de enge tekeningen in al zijn boeken. Eerst leest hij een stukje voor, vervolgens helpt Leslie de kinderen om bij dit fragment hun eigen illustraties te bedenken, te schetsen en uit te werken. Soms wordt er getekend met houtskool, soms met witte stiften op nachtmerriepapier. Leslie vertelt alles wat de kinderen moeten weten over de technieken en materialen. Maar vooral: ze toont hoe illustraties de tekst kunnen versterken door datgene te tekenen wat er niet staat…
Tot slot mogen leerlingen alles vragen wat ze willen. Alles. Ja, werkelijk alles. Wat natuurlijk niet betekent dat Tom en Leslie overal op zullen antwoorden.
Praktisch
- Tom heeft geen rijbewijs, dus probeert lezingen binnen een aanvaardbare afstand van een treinstation te geven.