Wil je graag informatie ontvangen over boeiende lezingen en een overzicht krijgen van nieuwe auteurs op deze website? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief vol inspiratie en handige tips!
Ontdek de kracht van woorden en de schoonheid van de natuur tijdens een poëzieworkshop van een Klimaatdichter. In de bibliotheek, in de klas of in een woonzorgcentrum: een Klimaatdichter zorgt voor een boeiende en inspirerende poëzieworkshop over het klimaat en de natuur op maat van jouw publiek.
De Klimaatdichters is een snel groeiende beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars die met poëzie in al haar verschijningsvormen strijden voor een klimaatvriendelijke wereld. Aangemoedigd door het wereldwijde protest geloven de Klimaatdichters dat poëzie een rol kan vervullen om het tij te keren, als creatief en inspirerend geluid in de strijd voor het klimaat.
In 2023 trokken de Klimaatdichters vier keer de natuur in onder aanvoering van dichteres Sara Eelen. Elk seizoen werd met ander natuurlijk materiaal en door een andere groep klimaatvoorvechters een woord gevormd, met de zin ‘Laat alles hier aarden’ als resultaat. Het project werd vastgelegd in een poëtische kortfilm die het door mensen bedreigde landschap een stem wil geven. De poëzie van het landschap wordt versterkt door vier gedichten, geschreven door acht Klimaatdichters. Dit is een van de gedichten:
Laat alles hier aarden
je slaapt niet meer
nu het loof de bomen aandikt
met dikke matte bladeren
ze vallen niet, okerkleurig
je staat moe op
en overdag droomachtig
verschijnt een wilde tapir
te midden van de zompzegge
en de gagel, zachtroze
liegt de wolkachtige dopheide
het landschap wroet
overbemest, ontaard
met stukjes polygene schittering, je ziet
boswitjes en argusvlinders ontpoppen
en morgen is er vorst voorspeld
loopt het laatste jong
op klaarlichte dag de open vlakte in
te laat
laat jij je ogen dichtvallen
wachtend op slaap, op het bekende
verkleuren van bladeren
door Charlotte Van den Broeck & Sara Eelen
Klimaatdichter en leerkracht Marjan De Ridder ontwikkelde een workshop bij het artistieke project ‘Laat alles hier aarden’ en leidde zestien andere Klimaatdichters uit Vlaanderen op om die workshop te geven. Tijdens de klimaatpoëzieworkshop ontdekken jong en oud de kracht van woorden en de schoonheid van de natuur. De workshop kan dus zowel voor kinderen als voor volwassenen worden georganiseerd, bijvoorbeeld in de bibliotheek, in de klas of in een woonzorgcentrum.
De andere zeven Vlaamse Klimaatdichters zijn Margot De Laet, Marjan De Ridder, Jill Marchant, Karlijn Sonderen Smit, Sevda Sogutlu, Marc Terreur en Katia Van Cauwenberghe. Informatie over hen vind je op de website van Poëziecentrum. Ook zij geven de klimaatpoëzieworkshop.
Vraag nu een klimaatpoëzieworkshop aan en ontvang een korting van 100 euro. Ook als je als organisator of auteur dit jaar al het maximale aantal van vijftien gesubsidieerde lezingen hebt bereikt, kun je korting krijgen voor de klimaatpoëzieworkshop. Hou rekening met deze voorwaarden:
- Vraag de workshop aan via het formulier onderaan dit kaderstuk.
- Dien je aanvraag in voor 5 februari 2025 en laat de workshop plaatsvinden voor 30 juni 2025.
- Het aantal klimaatpoëzieworkshops met korting is beperkt.
- De korting geldt alleen voor workshops door Klimaatdichters die zijn opgeleid door Marjan De Ridder.
De klimaatpoëzieworkshop ‘Laat alles hier aarden’ maakt deel uit van het project ArtACT, een samenwerking tussen Poëziecentrum en de Klimaatdichters met financiële steun van de Europese Unie.