“Poëzie is een huwelijk tussen inhoud en vorm”

Maud Vanhauwaert 2

We zijn in de Luisterpuntbibliotheek in Brussel op een studiedag / verjaardagsfeest van de campagne 'Ik haat lezen', die kinderen en jongeren met dyslexie hulpmiddelen aanreikt om plezier te vinden in het lezen. De dag wordt feestelijk afgesloten met een optreden van dichter en performer Maud Vanhauwaert. Maud daagt van meet af aan de genodigden uit: “Misschien zit je hoofd al helemaal vol, maar ik ga er toch nog wat woordjes en lettertjes bij proppen! Ik heb een selectie gemaakt van gedichten die op een of andere manier iets te maken hebben met lezen en met dat onwaarschijnlijk complexe systeem dat onze taal is.”

In een razend tempo neemt ze iedereen in de zaal op sleeptouw met de poëtische gedachtenkronkels in haar hoofd. "Taal is iets wat me heel vaak frustreert, maar tegelijkertijd blijft fascineren. Hoewel ik dag in dag uit met taal bezig ben, heb ik er toch een haat-liefdeverhouding mee. Soms, lieve mensen, zou ik willen dat we de taal niet nodig hadden, dat we elkaar zo konden verstaan. Helaas staat de taal soms tussen ons en daar moeten we het dan mee doen.”

Voor ze het weten zitten de deelnemers een uur later gedichten te lezen op een slinger die over het publiek zweeft. En zo illustreert Maud wat ze eerder zelf zei: “Poëzie is voor mij een huwelijk tussen inhoud en vorm.”

Maud Vanhauwaert 3
Maud Vanhauwaert 4
Maud Vanhauwaert 5

Verslag door fotograaf Bob Van Mol.