Gezocht: auteurs en scholen voor residenties in 2023-2024

Literatuur Vlaanderen coördineert sinds 2021 een meerjarig piloottraject voor auteursresidenties in het secundair onderwijs. In september 2022 zijn twintig auteurs gestart met een auteursresidentie en vanaf september 2024 komen er daar nog eens dertig bij. Literatuur Vlaanderen is nu op zoek naar 30 auteurs en scholen die zich voor zo’n traject willen engageren.

Wat is een auteursresidentie in het secundair onderwijs?

Een auteursresidentie is een intensief traject van 20 contacturen dat focust op zwakke en moeilijke lezers en niet-lezers. Een auteur gaat een semester lang in een school met de leerlingen aan de slag rond lezen én schrijven. Eerder onderzoek toonde immers al aan dat je door te schrijven met moeilijke of niet-lezers de algemene leesvaardigheden ook versterkt. Creatief schrijven kan dus indirect leesbevorderend werken.

Het initiatief past in de Vlaamse campagne Vrienden voor het lezen – samen voor een Leesoffensief: maar liefst vijftig acties moeten een antwoord bieden op de uitdagingen waar we in Vlaanderen voor staan op het vlak van lezen. De auteursresidenties komen tot stand met steun van de Vlaamse Regering. Er wordt nadrukkelijk ingezet op aansluiting bij de 16 sleutelcompetenties van de vernieuwde eindtermen.

Wie zoeken we?

Literatuur Vlaanderen zoekt enerzijds auteurs die zich een semester lang willen engageren. Als je relevante ervaring kunt voorleggen (bijvoorbeeld met het onderwijs, met lesgeven in creatief schrijven of met het geven van lezingen) dan is dat zeker een pluspunt.

Daarnaast zijn we ook op zoek naar scholen in Vlaanderen en Brussel die opleidingen aanbieden in dubbele of arbeidsmarktfinaliteit (voormalig TSO en BSO). Het project richt zich tot leerlingen uit de tweede of derde graad van die opleidingen. Belangrijk om te weten is dat een auteursresidentie 20 contacturen bedraagt en dat de auteur aan de slag gaat met één groep leerlingen. Het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld twee keer 10 uur met twee verschillende groepen te werken.

Scholen die nog niet eerder deelnamen aan de auteursresidenties krijgen voorrang bij de selectie.

Interesse?

Lijkt dit project jou op het lijf geschreven als auteur of als onderwijsmedewerker? Lees dan eerst grondig de uitgebreide oproep. Daarin vind je meer informatie over wat het project inhoudt, welke ondersteuning je mag verwachten én wat wij van jou verwachten. Je kunt je aanmelden tot 28 februari 2023 via de website van Literatuur Vlaanderen.

We voorzien ook in twee digitale infomomenten:

  • voor auteurs: maandag 13 februari om 14 uur
  • voor scholen: woensdag 15 februari om 14 uur

Meld je daarvoor eveneens aan via de website van Literatuur Vlaanderen.

Getuigenissen

Lees de ervaringen van enkele auteurs die dit schooljaar op residentie gingen in een secundaire school.

Vragen?

Met vragen kun je terecht bij Noa Heyndrickx via noa@literatuurvlaanderen.be of 3 361 11 63.