Auteursresidenties in beeld

Sinds eind 2021 coördineert Literatuur Vlaanderen een meerjarig piloottraject voor auteursresidenties in het secundair onderwijs. Het initiatief past in de Vlaamse campagne Vrienden voor het lezen - samen voor een Leesoffensief: maar liefst vijftig acties bieden een antwoord op de uitdagingen waar we in Vlaanderen voor staan op het vlak van lezen.

Een auteursresidentie is een intensief traject dat focust op zwakke en moeilijke lezers en niet-lezers. Een auteur gaat een semester lang in een school met de leerlingen aan de slag rond lezen én schrijven. Eerder onderzoek toonde immers al aan dat je door te schrijven met moeilijke of niet-lezers de algemene leesvaardigheden ook versterkt. Creatief schrijven kan dus indirect leesbevorderend werken.

In het schooljaar 2022-2023 ging Literatuur Vlaanderen aan de slag met achttien auteurs en scholen. In het schooljaar 2023-2024 komen daar nog eens tweeëndertig trajecten bij. De eerste verslagen van die residenties rollen nu binnen en vinden hun weg naar deze site.

EEN PODCAST ALS AUDIOSTORYTELLING

Op vraag van de Sint Maartenschool in Beveren werkte Eva De Groote tijdens haar auteursresidentie met de leerlingen van het vijfde jaar taal en communicatie een podcast uit over 'vroeger en nu'. De jongeren schreven niet alleen teksten, maar interviewden verschillende generaties en trokken een echte opnamestudio in om de podcast in te spreken en te monteren. Eva blikt tevreden terug.

Lees haar verslag.

Eva De Groote in Sint Maarten Bovenschool Beveren

EENMAAL OVER DE DREMPEL HEEN

Met 42 jongeren een psychologisch drama schrijven én publiceren: dat is het titanenwerk dat Erik Persoons samen met leerlingen van de tweede graad biotechnische wetenschappen heeft aangevat tijdens zijn auteursresidentie in Sint Jozef Geel. De schrijver vertelt graag hoe dat in zijn werk ging.

Lees zijn verslag.

Erik Persoons in Sint Jozef Geel