Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Leercompetenties, Lichamelijke opvoeding en gezondheid, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar

An Swerts

Biografie

An Swerts (1973) groeide op in Geel, studeerde in 1996 af als apotheker aan de KU Leuven en gaf tien jaar les aan de laborantenopleiding van de Katholieke Hogeschool Kempen. In 2007 behaalde ze nog een Master in de journalistiek aan de Lessius Hogeschool. Sindsdien leeft ze van haar pen als gezondheids- en humaninterestjournalist voor onder meer de Knack-magazines. Maar kinderboeken zijn misschien wel haar grootste passie! Haar eerste kinderboek ‘Mag ik je knussen’ (Clavis, 2009) werd meteen genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (2010-2011). Inmiddels publiceerde Clavis Uitgeverij al vijftien prentenboekverhalen van haar, met vertalingen wereldwijd. Dat kinderen zich gehoord, begrepen en minder alleen voelen als ze zelf met iets worstelen of iemand met iets zien worstelen. En dat ze daar met een mooi verhaal als aanknopingspunt over kunnen praten met hun (groot)ouders, leerkrachten of andere zorgfiguren. Dát is wat An drijft. Haar laatste zes boeken behoren allemaal tot de Pleister-reeks waarmee ze gevoelige thema's voor kinderen van het basisonderwijs bespreekbaar wil maken. Thema’s zoals autisme, bipolaire stoornis, faalangst, dementie, veerkracht en hoogsensitiviteit kwamen al aan bod. Nog vele andere onderwerpen zullen volgen, want An gelooft sterk in de kracht van mooie, warme, toegankelijke verhalen die (h)erkenning en steun bieden. Achteraan in elk boek voorziet ze nog een gedicht, opdrachtjes of spelletjes en voor de volwassen voorlezer maar liefst zes bladzijden duiding en tips, in de vorm van interviews met experts en getuigenissen.

Uitgelichte titels

Cover van boek Een warm nestje (Pleister - over hoogsensitiviteit)

Een warm nestje (Pleister - over hoogsensitiviteit)

Cover van boek Lieve meid (Pleister - over dementie)

Lieve meid (Pleister - over dementie)

Cover van boek Oeps, ik liet de citroentaart vallen (Pleister - over faalangst)

Oeps, ik liet de citroentaart vallen (Pleister - over faalangst)

Lezingen

Terwijl An een eigen prentenboekverhaal voorleest gaat ze graag in interactie met de kinderen, geheel op hun maat, rekening houdend met hun leeftijd en ontwikkelingsniveau. Ze toetst af of ze de verhaallijn goed kunnen volgen, moeilijke woorden begrijpen, zich kunnen inleven, de reacties en emoties van de personages begrijpen, enzovoort. Na het verhaal doen ze samen opdrachtjes, zoals die achteraan in het boek zijn terug te vinden, en krijgen de kinderen nog een tekenopdracht waarbij ze aan zelfreflectie doen. Dat levert heel mooie werkjes op. Al is het doel niet om technisch gezien een heel mooie tekening te maken. Wel dat de kinderen zich tijdens het tekenen op hun gemak voelen en dat ze naar aanleiding van het verhaal de gelegenheid krijgen om te vertellen over hun eigen ervaringen en alles wat hen bezighoudt. Het individuele verhaal achter elke tekening dus. Dát vindt An belangrijk. Daarom loopt ze ook voortdurend rond om babbeltjes te maken met de kinderen die dat leuk vinden. Bovenal wil ze graag dat ze genieten, zich gehoord en begrepen voelen. Elke plezierige ervaring met boeken en voorlezen kan helpen om hun leesplezier aan te wakkeren.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer of digitaal schoolbord. Terwijl ze uit haar (papieren) boek voorleest, toont An de prenten ook graag digitaal zodat de kinderen deze goed kunnen zien en nog meer van alle details kunnen genieten. Dat helpt ook om tijdens het voorlezen zoveel mogelijk met de kinderen in interactie te kunnen gaan.
  • An brengt zelf tekenbladen mee, maar rekent voor de kleurpotloden of stiften graag op de school of bibliotheek.

Neem contact op met An Swerts

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.