Gesubsidieerde auteurslezingen geven

U bent auteur, illustrator, striptekenaar, vertaler, (slam)dichter of essayist?
U vertelt graag over uw werk?

Goed nieuws. Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) ondersteunt uw auteurslezingen.
U ontvangt van het VFL een subsidie van 100 euro per lezing. De organisatie die u uitnodigt, vraagt de subsidie voor u aan.

Voorwaarde om een subsidie te ontvangen voor uw auteurslezingen? U bent opgenomen op de auteurslijst.

U bent al opgenomen op de auteurslijst

Eens u op de auteurslijst staat, kan u als auteur op deze site eenvoudig al uw auteurslezingen beheren.

Met uw e-mailadres of persoonlijke gebruikersnaam en paswoord kan u gebruik maken van volgende functies:

  • uw aanvragen online raadplegen, bevestigen of niet bevestigen
  • uw lezingen plannen
  • uw persoonlijke gegevens in de auteurslijst onderhouden.

U kan maximaal 15 gesubsidieerde lezingen per jaar geven. 

→ Meld u aan om uw lezingen en persoonlijke gegevens te beheren

U bent nog niet opgenomen op de auteurslijst

Enkel auteurs, illustratoren, dichters, slam-, klank- en visuele dichters, striptekenaars, vertalers en non-fictieauteurs die aan bepaalde criteria voldoen, komen in aanmerking voor de auteurslijst kunnen gesubsidieerde auteurslezingen geven.

→ Bekijk de criteria om op de auteurslijst te worden opgenomen
→ Registreer uw kandidatuur voor de auteurslijst

Hoe gaat het in z’n werk?

1. Een organisator die u wil boeken voor een auteurslezing neemt persoonlijk contact met u op. Hij vindt uw gegevens op de auteurslijst van deze website. Indien u ervoor heeft gekozen uw persoonlijke gegevens niet op de website te plaatsen, kan de organisator contact opnemen met het VFL. U kan er ook voor kiezen de gegevens van een contactpersoon te publiceren op de website.

2. Wanneer u met de organisator een datum, tijdstip, prijs en praktische benodigdheden heeft afgesproken, vraagt de organisator een subsidie aan voor de lezing. Dit gebeurt minstens een maand op voorhand.

3. Na afloop van de lezing, vullen zowel de auteur als de organisator een verslag in. Voor een organisator is dit verplicht, voor een auteur is dit optioneel. Beiden kunnen ervoor kiezen het verslag zichtbaar te maken voor de ander.

4. Wanneer het VFL het verslag van de organisator heeft ontvangen, betaalt het VFL het totaalhonorarium (inclusief subsidie) uit aan de auteur.
Het VFL stuurt tevens een factuur naar de organisator om de eigen bijdrage en de vervoersonkosten te innen.

Het VFL bemiddelt enkel voor gesubsidieerde lezingen

Wanneer een lezing gesubsidieerd wordt door het VFL, regelt het VFL de uitbetaling voor de auteur. Voor deze lezingen hoeft de organisator de eigen bijdrage en de vervoersonkosten dus niet rechtstreeks aan de auteur te betalen.

Het VFL komt echter niet tussen bij niet-gesubsidieerde lezingen. De uitbetaling hiervan regelen de organisator en de auteur onderling. Hiervoor geldt één uitzondering: als er in dezelfde week zowel een gesubsidieerde als (een of meerdere) niet-gesubsidieerde lezingen doorgaan, bemiddelt het VFL voor het totaalhonorarium van die dag.
De organisator vermeldt in de aanvraag voor de gesubsidieerde lezing het correcte totaalhonorarium voor alle lezingen van de auteur en die periode, en geeft bij de opmerkingen aan over hoeveel lezingen het gaat.

Contract voor niet-gesubsidieerde lezingen

Voor gesubsidieerde lezingen geldt de aanvraag die de organisator invult op de website, en waarmee de auteur zich akkoord verklaart, als contract.
Voor niet-gesubsidieerde lezingen, heeft het VFL een voorbeeldcontract opgemaakt. Iedere auteur kan dit gebruiken en aanpassen.