Wil je graag informatie ontvangen over boeiende lezingen en een overzicht krijgen van nieuwe auteurs op deze website? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief vol inspiratie en handige tips!
Op onze website kun je auteurs zoeken op basis van verschillende onderwijsthema’s of sleutelcompetenties in het (secundair) onderwijs. Om je te helpen bij de zoektocht naar de juiste auteur om over een bepaald thema te vertellen, lichten we enkele auteurs uit die daar een lezing over geven.
De suggesties hieronder worden aangevuld telkens als we nieuwe reacties ontvangen.
Jeroen Janssen studeerde Vrije Grafiek aan het Sint-Lukasinstituut in Gent en begon in de jaren 1990 strips te tekenen, onder andere geïnspireerd door zijn ervaringen in een kunstschool in Rwanda. In 2013 publiceerde hij de graphic novel ‘Doel’ over een polderdorpje dat weigert te wijken voor de uitbreidingsplannen van de Antwerpse haven. In 2023 publiceerde hij ‘Landloos als de wind’, een getekende reportage over een vierkante kilometer Gents grondgebied tussen autosnelwegen en spoorwegen.
Toen hij nog aan zijn laatste boek bezig was, gaf Jeroen een lezing in bibliotheek De Krook in Gent: “De lezing was erg interessant, dus ik zou die zeker aanraden. De auteur toonde en besprak ook enkele tekeningen van het werk dat in september zal worden gepubliceerd. Dat werd erg gewaardeerd door het publiek, dat ook veel vragen stelde. We hoorden veel waardering en enthousiasme over de avond.”
Rachida Lamrabet is schrijfster en juriste. Tijdens haar lezingen praat ze over het belang van schrijven in haar leven en waarom haar personages over het algemeen geen typisch Vlaamse namen hebben. Ze schrijft graag vanuit een positie van waaruit men het nog niet al te erg gewoon is dat er teruggeschreven wordt. Vanuit de marge. Dat is een heel fijne plek waar nog zoveel onontgonnen verhalen zijn.
Rachida vindt het belangrijk om lezers te laten kennismaken met werelden en ervaringen die ze niet kennen. De magie van literatuur is dat het al die verschillende werelden heel erg dichtbij kan brengen. Tijdens haar lezingen vertelt ze ook hoe ze uit verschillende talen en taalregisters put om haar verhaal te schrijven. Het Nederlands is niet haar moedertaal, vaak gebruikt Rachida ook woorden en/of zegswijzen in het Marokkaans Arabisch en het Thamazight en legt ze uit waarom dat voor de tekst en het verhaal dat ze geschreven heeft, belangrijk is.
Tijl Nuyts is een frequent gebruiker van het openbaar vervoer in Brussel, België en daarbuiten. Daarnaast is hij auteur en dichter. In 2021 publiceerde hij de bundel ‘Vervoersbewijzen’, met als thema zingeving en religie in de openbare ruimte. Zo heeft hij het onder meer over de steekvlampolemieken die vandaag de dag in onze samenleving worden gevoerd over de plaats van religie in de publieke sfeer, en over hoe hij met zijn gedichten op zoek gaat naar een taal om op een speelse en tegelijk serieuze manier over zingeving en (on)geloof te spreken.
Onlangs gaf de dichter een lezing in het Atheneum Brussel: “Tijl kreeg meteen het vertrouwen van de leerlingen, die ondanks een drukke schooldag en extra schoolactiviteiten na de lezing een prikkelend moment beleefden. Bij sommige leerlingen werkt poëzie beter dan bij andere, zoveel is zeker, maar door de combinatie van een strak getimed programma en een lichte, niet al te dwingende of formele kijk op poëzie slaagde Tijl erin de leerlingen mee te nemen in hun tocht door de bundel 'Vervoersbewijzen'.”
Koen Peeters is de auteur van een rijk en veelbekroond oeuvre. In 2017 verscheen ‘De mensengenezer’, over een verdwijnend boerenbestaan in de Westhoek en een koloniaal en schuldbeladen verleden. In 2019 verscheen 'Kamer in Oostende', over zijn jarenlange vriendschap met een schilder, met wie hij de kuststad verkent. Ook al zijn Koens romans fictie, tijdens zijn lezingen roept hij graag met foto’s van echte mensen, op locatie, de sfeer en de spanning van zijn creatieproces op.
De zesdejaars van het Sint-Pietersinstituut in Turnhout konden de auteurslezing van Koen erg smaken: “De lezing verliep bijzonder aangenaam. Koen is een rasverteller: De leerlingen hebben letterlijk (twee x twee) uren aan een stuk aandachtig naar hem geluisterd. De auteur gaf de leerlingen uitgebreid de kans om hun vragen te stellen en beantwoordde die duidelijk met veel plezier.”
Yelena Schmitz is schrijver, theater- en audiomaker. Als Brusselse schrijver gaat ze graag op tocht door verschillende wijken. Een van die wijken is Bockstael. Samen met de deelnemers maakt Yelena een wandeling door de straten van Laken en draagt ze teksten voor bij de bowlingbaan, de geheime impasse en Café La Perle. Bij aanvang van de lezing ontvangen de deelnemers ook een literaire wandelkaart.
Yelena maakte de literaire wandeling onlangs op vraag van Muntpunt in Brussel: “Heel toffe manier om een buurt te leren kennen. De perfecte balans ook tussen entertainend, artistiek en informatief, zodat – ondanks de regen – iedereen toch met een glimlach rondliep.”
Anneleen Van Offel debuteerde in 2020 met ‘Hier is alles veilig’. Voor dat boek reisde ze vier keer langdurig naar Israël en Palestina, waar ze in gesprek ging met soldaten en hun familie. Hun verhalen gebruikte ze als grondstof voor de roman. Ook voor haar tweede boek, ‘De stem van Sulina’ (2024) ligt een intensieve researchreis aan de grondslag. Het hoofdpersonage reist langs de oevers van de Donau, van de bron in het Zwarte Woud tot de monding in de Zwarte Zee.
Anneleen was onlangs te gast bij Davidsfonds Edegem: “Via een powerpointpresentatie stelde Anneleen haar boek en schrijfproces voor. Door haar ontwapenende eenvoud wist zij haar lezing op een hoger niveau te tillen. Anneleen toonde een grote luisterbereidheid voor de vragen van de aanwezigen, die het erover eens waren dat het een prachtige avond was. Na zo'n avond verdient haar roman een tweede (zelfs derde) lezing. En ja, ze kan haar teksten en poëzie live nog beter doen 'klinken'.”
Ben je auteur, sta je op onze website en geef je ook lezingen rond dit thema? Geef ons een seintje via info@auteurslezingen.be met wat toelichting over hoe je precies rond dat thema werkt in je lezing. Dan zetten we jou ook in dit overzicht.
Ben je leerkracht en nodigde je een auteur van deze site uit om over dit thema een lezing te geven? Laat het ons ook weten via info@auteurslezingen.be en we nemen contact op met de auteur in kwestie om in dit overzicht te worden opgenomen.
Ook rond andere thema’s maken we overzichten waarin auteurs meer toelichting geven hoe ze ermee aan de slag gaan in de klas: