‘De stem van Sulina’ van Anneleen Van Offel

Marieke Roels, beleidsmedewerker proza bij Literatuur Vlaanderen, deelt graag een boekentip van een auteur die je kunt uitnodigen voor een auteurslezing.

‘De stem van Sulina’ van Anneleen Van Offel is een boek dat mij op veel niveaus heeft weten te raken. In het boek maakt een schrijfster, zwanger van haar eerste kind, een reis met haar vriend langs de Donau, in een omgebouwd busje. Ze slingeren van bij de bron in het Zwarte Woud in Duitsland tot aan de monding in Sulina, Roemenië. Terwijl een levensgrote transformatie plaatsvindt in haar lijf, voedt de auteur zich met verhalen over vrouwelijke transformatie uit de Griekse, Keltische en Romeinse mythologie.

Anneleen Van Offel
Cover 'De stem van Sulina'
Marieke Roels

De vorm waarin haar reisverhaal is geschreven, is associatief en rijk. Filosofisch onderzoek, relatieperikelen, reiskundige weetjes en dagboekfragmenten worden ingenieus met elkaar verweven.

Het verhaal balt in het midden samen in de geboorte van haar dochter, terecht door Focus Knack bekroond als "de wellicht mooiste en spannendste beschrijving ooit van een bevalling". Stilistisch is dit boek dan ook een schatkist, met op elke pagina parels van zinnen, wat bijdraagt aan het leesplezier. Maar ook inhoudelijk vindt het in mij weerklank. Als moeder van een kleuter en een baby van negen maanden, vind ik troost en herkenning in dit boek. Want wie anders dan Anneleen Van Offel weet in taal de postpartumperiode van slapeloze nachten, dagelijkse routine en slaapliedjes om te smeden tot een nieuwe mythe, gesteund door de echo’s van eeuwenoude verhalen?

De onzichtbaarheid van het hedendaags ouderschap belichten, doet de auteur overigens niet alleen haar proza.

Anneleen Van Offel is niet iemand die in haar schrijfkamer blijft zitten. Zo heeft ze op 29 september SCH/OUDERS georganiseerd, in De Studio in Antwerpen. Samen met kunstenaars, schrijvers, denkers en ervaringsdeskundigen richtte ze een dag in rond hoe ouderschap en gedeelde zorg in deze maatschappij een ruimere plek kunnen krijgen. Een lezing met deze auteur belooft een ontmoeting met een origineel literaire, maar evenzeer maatschappelijk geëngageerde stem.