Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Ruimtelijk bewustzijn, Wetenschap en techniek
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
18+

Louis Beyens

Biografie

Louis Beyens (1949) is bioloog en poolonderzoeker. Als tiener zwierf hij veel rond in de velden, waar hij geboeid op zoek ging naar alles wat er groeide en bloeide, rondliep en rondvloog. Dat leidde tot zijn keuze voor biologie aan de KU Leuven, waarin hij ook doctoreerde. Voor zijn doctoraat onderzocht hij de ontwikkeling van landschap en vegetatie in de Noorderkempen sinds de laatste ijstijd. Later werd hij hoogleraar, gespecialiseerd in de ecologie van de poolgebieden. Tijdens zijn doctoraatsonderzoek nam Louis deel aan een klimexpeditie in Oost-Groenland. Tijdens die expeditie maakte hij kennis met het arctische landschap, dat als model kan dienen voor het milieu in de Lage Landen tijdens de ijstijd. Het poollandschap greep hem zo aan dat die expeditie een keerpunt werd in zijn leven. Het was het begin van een levenslange onderzoekscarrière in de poolgebieden, waar hij het leven van eencellige organismen bestudeerde.

Louis verbleef meer dan vijftig keer in de poolgebieden, zowel in tenten en onderzoeksstations als op schepen. Naast zijn wetenschappelijke publicaties schrijft hij ook boeken voor een breed publiek, vooral over het noordpoolgebied. Zijn laatste boek, geschreven in samenwerking met de poolgids Rinie van Meurs, belicht de betoverende wereld van het zee-ijs en de rol die de ijsbeer daarin speelt. Via die boeken en lezingen wil Louis zijn kennis en passie voor dat universum delen.

Uitgelichte titels

Cover van boek Het hoge Noorden: Een encyclopedie van de Arctis

Het hoge Noorden: Een encyclopedie van de Arctis

Cover van boek De raaf

De raaf

Lezingen

1. ‘De dans van de ijsbeer’: wetenschap en avontuur in het noordpoolgebied

Wetenschappelijke rapporten doen de overtuiging groeien dat de poolgebieden bijzonder gevoelig zijn aan de huidige milieuveranderingen. En juist dat noordpoolgebied beïnvloedt zelf globale systemen, zoals het klimaat. In zijn lezing neemt Louis het publiek mee op expeditie in het poolgebied, zowel in de zomer als in de winter. Onderweg blijft hij stilstaan bij het klimaat, de landschapsvormen, planten, dieren, mensen enzovoort.

 

2. ‘De graangodin’: het ontstaan van de landbouw

We leven in een tijd van klimaatverandering. In de geschiedenis vonden klimaatveranderingen al eerder plaats en de reactie van de mens op zulke grote veranderingen leidde telkens tot een aanpassing of tot de ondergang van die groepen. Het ontstaan van de landbouw wordt beschouwd als een succesvol antwoord op een klimaatverandering en is een van de weinige sleutelgebeurtenissen in de menselijke evolutie. De overgang van jager-verzamelaar naar landbouwer-veeteler was dus niet alleen een verandering in materiële levenswijze: de gevolgen waren op alle vlakken diepgaand. Om dat te illustreren neemt Louis je mee naar een aantal bekende en minder bekende prehistorische sites in het Nabije Oosten.

 

3. ‘De raaf’: de vogel van het buitengewone

De raaf is terug in Vlaanderen. Maar is hij ooit weggeweest uit ons cultureel geheugen? En hoe slim is hij wel? In deze lezing overloopt Louis hoe de mens in de loop van de geschiedenis een dubbele houding heeft met de vogel. Allerlei experimenten en observaties geven ons steeds meer ontzag over de intelligentie van de vogel. Opvallend is ook dat onze relatie met de raaf erg cultuurgebonden is: hoe verder die cultuur verwijderd is van het “wilde”, hoe meer vervreemd ze is van de raaf.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer met een projectiescherm en eventueel een micro.
  • De duur van de lezingen wordt afgesproken in overleg met de organisator. Alleen de lezing over de raaf heeft een vaste duur, namelijk 50 tot 60 minuten.

Neem contact op met Louis Beyens

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.