Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Historisch bewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Lode Melis

Biografie

Lode Melis (1955) is non-fictie auteur. Hij is een autodidact met een passie voor geschiedenis, waarover hij geregeld lezingen geeft. Een van zijn bijzondere interesses ligt in het 16e-eeuwse Engeland van koningin Elizabeth I en Shakespeare.

Lode was 20 jaar lang redacteur geschiedenis voor het tijdschrift van Jeugd Cultuur en Wetenschap, waar hij de rubriek Historische JCWeetjes verzorgde. Zijn eerste publicatie ‘De Kuren van de Keizer’ (Baeckens Books, 2009) was dan ook een boek vol geschiedenisweetjes voor een jong publiek. Het tweede boek van Lode is gericht tot de oudere lezers en bevat historische feiten en fabels. Het kreeg de uitdagende titel ‘De Piemel van Napoleon’ (Uitgeverij Elena, 2016).

Na een studie van meer dan vier jaar schreef Lode zijn derde werk, de eerste Nederlandstalige biografie over John Dee. ‘De Magie van John Dee’ (Uitgeverij Elena, 2022) is het levensverhaal van de veelzijdige Engelse humanist, geleerde en magiër. Het boek focust ook op wetenschap en humanisme in de 16e eeuw en de invloed van magie.

Uitgelichte titels

Cover van boek De Kuren van de Keizer

De Kuren van de Keizer

Cover van boek De Piemel van Napoleon

De Piemel van Napoleon

Cover van boek De Magie van John Dee

De Magie van John Dee

Lezingen

Tijdens de lezing vertelt Lode over zijn laatste boek ‘De Magie van John Dee’ (Uitgeverij Elena, 2022). Het is de eerste Nederlandstalige biografie over John Dee: een man die dikwijls als een randfiguur in de geschiedenis opduikt, maar in werkelijkheid een belangrijke geleerde was en een natuurfilosoof die grenzen durfde doorbreken.

‘De Magie van John Dee’ vertelt het fascinerende verhaal van een Engelse humanist in de woelige 16e eeuw, toen wetenschap en magie nog nauw verweven waren. Zo ging astronomie hand in hand met astrologie. Centraal staat de Engelse geleerde John Dee, die de geheime kennis van de natuur wilde doorgronden en niet terugschrok om daarvoor ceremoniële magie te gebruiken. De bedoeling van de lezing is om je te verplaatsen in de denkwerelden van mensen uit de 16e eeuw. Het publiek maakt kennis met staatsmannen, vorsten, wetenschappers en magiërs zoals koningin Elizabeth I, Abraham Ortelius, Guillaume Postel en Agrippa von Nettesheim. De kabbala, alchemie, de rozenkruisers en zelfs koning Arthur komen aan bod.

Wist je trouwens dat er over deze laatste een vreemd verhaal staat in een tekstkadertje op de beroemde wereldkaart van Gerard Mercator? John Dee zal deze kaart gebruiken om Engelse navigators wegwijs te maken en het verhaal om koningin Elizabeth I te overtuigen van haar aanspraken op Amerika. Ook het grote trauma van het Engelse koningshuishuis Tudor komt ter sprake.

Praktisch

  • Als organisator voorzie je een laptop en een beamer.
  • Aangezien Lode minder mobiel is en een wandelstok gebruikt, moet hij kunnen zitten tijdens de lezing.

Neem contact op met Lode Melis

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.