
Liesbeth Talboom
Biografie
Liesbeth Talboom (1982) is auteur, marketeer en mama van drie. In haar kinderverhalen zit steeds een flinke scheut fantasie en veel aandacht voor emoties, gevoelens en het zelfvertrouwen van kinderen. Ze schrijft voor peuters tot prepubers en alles daartussenin. In 2022 publiceerde ze 'Nee, dierenverhalen voor kinderen die het liefst op alles nee zeggen’ (Pelckmans), een bundel vol inspirerende, verrassende verhalen die allemaal vertellen dat het soms een heel goed idee kan zijn om luid 'NEE' te zeggen tegen datgene wat de wereld van je verwacht. In 2025 volgde ‘Jackie’ (Pelckmans) een avontuurlijk verhaal over een meisje dat ontdekt hoe je jezelf kunt blijven, ook als je oog in oog komt te staan met pesters.
Uitgelichte titels

'Nee'. Dierenverhalen voor kinderen die het liefst op alles nee zeggen.

Kijk eens door het raam

Jackie
Lezingen
Lezingen over 'Nee' (lagere school leerjaar 1,2,3)
In de auteurslezingen van Liesbeth staat de liefde voor boeken en verhalen altijd centraal. Ze laat kinderen ontdekken hoe krachtig fantasie en verbeelding zijn en toont dat de wereld aan hun voeten ligt in boeken, bibliotheken en verhalen.
Met een verzameling prentenboeken prikkelt ze kinderen om zelf te bedenken hoe een boek zou kunnen aflopen en hoe de kracht van verhalen ook in ieder van hen zit. Liesbeth leest vervolgens op een interactieve manier een verhaal voor uit de bundel Nee en ontdekt samen met de kinderen dat het soms best oké is om Nee te zeggen en jezelf te blijven. Afsluitend is er zeker tijd voor vragen en zal de auteur zelfs vragen over lievelingskleuren en huisdieren op een of andere manier altijd beantwoorden met een link naar liefde voor lezen en boeken.
Lezingen over JACKIE (lagere school leerjaar 4,5,6)
Ook bij oudere kinderen legt Liesbeth de nadruk op liefde voor boeken, verhalen en fantasie. Ze vertelt hoe belangrijk het kan zijn dat je jezelf herkent in personages en verhalen en dat je ontzettend veel kunt leren van avonturen in boeken. De auteur leest een tweetal hoofdstukken voor uit Jackie. In deze jeugdroman 10+ staan thema’s als pesten, oog hebben voor elkaar en jezelf durven zijn centraal. Afhankelijk van de grootte van de groep gaat de auteur samen met de kinderen actief op zoek naar voorwerpen en kleine ideeën waar ze anderen mee kunnen helpen.
Er is zeker tijd voor vragen over schrijven, het verzinnen van verhalen en hoe een boek de wereld kan veranderen.
Bij de jeugdroman 'Jackie' is ook gratis educatief materiaal beschikbaar om nog verder met het boek aan de slag te gaan in de klas.
Lezingen voor de allerkleinsten (2 - 4 jaar)
Om ook de allerkleinsten te laten genieten van boeken en verhalen, werkte Liesbeth een interactieve voorleesactiviteit uit. Door jonge kinderen echt actief te betrekken bij het voorlezen en te werken met korte, afwisselende stukjes, probeert Liesbeth de fantasie en de woordenschat van de allerkleinsten te prikkelen.
Liesbeth speelt steeds in op de grootte van de groep en de interesses van de peuters en kleuters. De auteur maakt daarbij gebruik van verschillende boeken en verhalen die ze de afgelopen jaren schreef voor de allerkleinsten. ‘Kijk eens door het raam’ en het vrolijke stapelverhaal ‘Ik wil naar Liv’ komen zeker aan bod. Deze interactieve vertellingen vult Liesbeth aan met een aantal verhaaltjes uit ‘Straaltaal’, een methode specifiek gericht op het uitbreiden van de woordenschat van peuters en kleuters.
De auteur brengt zelf boeken en materialen mee en heeft voor deze activiteit liefst een gezellige zithoek waarbij de peuters en kleuters vrij kunnen meedoen en luisteren. De hele activiteit duurt ongeveer een uur, maar is bewust opgebouwd uit korte stukjes zodat kinderen gerust even kunnen pauzeren of later inpikken, als de lezing bijvoorbeeld doorgaat in een bibliotheek.
Doelgroep voor deze lezing zijn in de eerste plaats kinderen van twee tot vier jaar, maar als Liesbeth merkt dat er ook wat oudere broers of zusjes aansluiten, kan ze hier flexibel op inspelen door de inhoud en de interactie iets aan te passen. Aangezien het om zo’n jonge lezers gaat, blijven de ouders of de leerkracht wel steeds in de buurt.