Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Sociale vaardigheden, Wetenschap en techniek, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar

Liesbeth Talboom

Biografie

Liesbeth Talboom (1982) is auteur van kinderboeken, copywriter, marketeer, ondernemer en mama van drie. In haar kinderverhalen zit steeds een flinke scheut fantasie en veel aandacht voor emoties, gevoelens en het zelfvertrouwen van kinderen. Ze schrijft voor peuters tot prepubers en alles daartussenin. In 2022 publiceerde ze 'Nee, dierenverhalen voor kinderen die het liefst op alles nee zeggen’ (Pelckmans), een bundel vol inspirerende, verrassende verhalen die allemaal vertellen dat het soms een heel goed idee kan zijn om luid 'NEE' te zeggen tegen datgene wat de wereld van je verwacht. Daarnaast schrijft Liesbeth ook stukjes voor de boekenclub van Maison Slash en deelt ze daar elke maand leuke boekentips rond een bepaald thema.

Uitgelichte titels

Cover van boek 'Nee'. Dierenverhalen voor kinderen die het liefst op alles nee zeggen.

'Nee'. Dierenverhalen voor kinderen die het liefst op alles nee zeggen.

Cover van boek Ik wil naar Liv!

Ik wil naar Liv!

Cover van boek Kijk eens door het raam

Kijk eens door het raam

Lezingen

Lezingen over 'Nee' (lagere school)

Liesbeth start een lezing altijd met een korte voorstelling en de uitleg dat ze het zelf niet altijd zo makkelijk vindt om ‘nee’ te zeggen als iemand iets vraagt of iets van haar wil. Ze checkt dan ook even bij de kinderen of zij goed nee kunnen zeggen en wanneer ze dat vooral doen. Daarna kiezen ze samen een verhaal uit het boek en leest Liesbeth een van de tien verhalen voor met behulp van de handpop die gebaseerd is op het personage prof. dr. ir. Bet(ty) Weter uit het boek. Het boek is zo geschreven dat die professor de loop van het verhaal telkens onderbreekt om ‘fouten’ te verbeteren zodat de kinderen dankzij die weetjes echt nog iets bijleren over wetenschappen en de natuur. Na het verhaal praten ze nog na en gaan ze samen op zoek naar het motief waarom het verhaal begon met een NEE en wat het personage toen voelde (bang/boos/verdrietig/gefrustreerd). Elk verhaal is zo geschreven dat die NEE uiteindelijk zorgt voor een JA. De verhalen geven dus allemaal een portie extra zelfvertrouwen en inspiratie om trouw aan jezelf te blijven en op een correcte manier voor jezelf te leren opkomen zonder daarbij anderen tekort te doen.

Lezingen voor de allerkleinsten (2 - 4 jaar)

Om ook de allerkleinsten te laten genieten van boeken en verhalen, werkte Liesbeth een interactieve voorleesactiviteit uit. Door jonge kinderen echt actief te betrekken bij het voorlezen en te werken met korte, afwisselende stukjes, probeert Liesbeth de fantasie en de woordenschat van de allerkleinsten te prikkelen.

Liesbeth speelt steeds in op de grootte van de groep en de interesses van de peuters en kleuters. De auteur maakt daarbij gebruik van verschillende boeken en verhalen die ze de afgelopen jaren schreef voor de allerkleinsten. ‘Kijk eens door het raam’ en het vrolijke stapelverhaal ‘Ik wil naar Liv’ komen zeker aan bod. Deze interactieve vertellingen vult Liesbeth aan met een aantal verhaaltjes uit ‘Straaltaal’, een methode specifiek gericht op het uitbreiden van de woordenschat van peuters en kleuters.

De auteur brengt zelf boeken en materialen mee en heeft voor deze activiteit liefst een gezellige zithoek waarbij de peuters en kleuters vrij kunnen meedoen en luisteren. De hele activiteit duurt ongeveer een uur, maar is bewust opgebouwd uit korte stukjes zodat kinderen gerust even kunnen pauzeren of later inpikken, als de lezing bijvoorbeeld doorgaat in een bibliotheek.

Doelgroep voor deze lezing zijn in de eerste plaats kinderen van twee tot vier jaar, maar als Liesbeth merkt dat er ook wat oudere broers of zusjes aansluiten, kan ze hier flexibel op inspelen door de inhoud en de interactie iets aan te passen. Aangezien het om zo’n jonge lezers gaat, blijven de ouders of de leerkracht wel steeds in de buurt.

Neem contact op met Liesbeth Talboom

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.