Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Duurzaamheid, Mens en maatschappij, Sociale vaardigheden
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 18+

Kristien Aertssen

Biografie

Kristien Aertssen (1953) studeerde na haar bachelor Romaanse filologie nog grafische vormgeving en illustratie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en specialiseerde zich in illustratie aan het ArtCenter College of Design in Pasadena (USA). Terug in België gaf ze respectievelijk les aan de academie van Sint-Niklaas en de academie van Antwerpen, waar ze een illustratieafdeling oprichtte. Zo heeft ze talloze illustratoren opgeleid, onder wie Paul Verrept, Riske Lemmens, Erica Cotteleer en Louize Perdieus. Haar passie om zelf te illustreren ontstond in haar jeugdateliers. De fantasie, speelsheid en warmte van de kinderen vond ze terug in hun wonderlijke tekeningen. De verhalen van Kristien vertrekken altijd uit ervaringen in haar eigen leven, zoals dat de liefde tussen ouder en kind, vreugde en verdriet, niet perfect hoeven te zijn. Haar eerste illustraties voor prentenboeken en dichtbundels verschenen bij uitgeverij De Eenhoorn. Daarna illustreerde ze ook voor Querido, Leopold, Lannoo en Davidsfonds. In 2002 publiceerde ze bij De Eenhoorn ‘De Knuffelkoningin’, dat werd vertaald in elf talen en dat ook in Frankrijk, Italië en Spanje een klassieker werd. Daarna volgden nog verschillende boeken, die gelijktijdig in het Frans en in het Nederlands werden uitgegeven. Haar meest recente boek is ‘Mijn knuffelkoning’ (De Eenhoorn, 2022). Het werk van Kristien werd bekroond met prijzen, waaronder de Boekenpauw en de Picturale 2005 in Ronse.

Uitgelichte titels

Cover van boek Mijn Knuffelkoning

Mijn Knuffelkoning

Cover van boek De Knuffelkoningin

De Knuffelkoningin

Lezingen

Voor kinderen leest Kristien eerst het verhaal voor aan de hand van de prenten in het boek. Dit is belangrijk om kleine kinderen reeds de liefde voor boeken bij te brengen. Daarbij gebruikt ze uitvergrote prints van de belangrijkste illustraties en allerlei attributen om met humor de kinderen meer te betrekken. Ze zoekt interactie met de kinderen door een gesprek met hen aan te gaan. Daarna praat ze over haar beroep als illustrator voor kinderboeken: hoe het allemaal is begonnen, hoe een verhaal ontstaat… Ze toont schetsen, kleurproeven en kleurillustraties en legt technieken uit. Kristien kan eindigen met samen of individueel een tekening te maken. Bij volwassenen vertelt ze eerst hoe al haar boeken geïnspireerd zijn door ervaringen in haar eigen leven en hoe ze dat dan naar een verhaal voor kinderen vertaalt. Ze benadrukt daarbij hoe belangrijk het is om voor te lezen voor peuters en jonge kinderen: het bevordert hun taalontwikkeling en fantasie en is een belangrijke tussenstap om zelf te willen lezen. De liefde voor boeken begint bij het voorlezen. Verder vertelt ze over haar passie voor het illustreren voor kinderen, het ontstaansproces, haar inspiratiebronnen, haar eigen technieken door het tonen van schetsen, kleurstudies en uiteindelijke kleurillustraties. Ze gaat in interactie met haar publiek via vragen en antwoorden, eventueel met een PowerPointpresentatie als de groep groter is. Nadien kunnen er eventueel boeken persoonlijk gesigneerd worden en van een originele tekening voorzien worden.

Praktisch

  • Kristien geeft lezingen voor groepen van maximaal 20 à 25 kinderen of 25 tot 50 volwassenen.
  • Duur: een (les)uur, bij volwassenen kan het iets langer zijn.
  • De uitvergrote prenten, inkleur fotokopieën en vertelattributen brengt Kristien zelf mee. De organisator voorziet nog stoelen en tafeltjes, papier en stiften of kleurpotloden.
  • Kristien heeft een voorkeur voor de Jeugdboekenmaand en Voorleesweek (tijdens de maanden december, januari tot en met maart)
  • Prijs: overeen te komen met de auteur.

Neem contact op met Kristien Aertssen

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.