Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Ondernemingszin, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 18+

Kris Nauwelaerts

Biografie

Kris Nauwelaerts (1958) is illustrator en auteur van kinderboeken. Hij debuteerde in 1983 als illustrator en vormgever van het jeugdboek 'Een bang gevoel in mijn buik' van Bettie Elias. Daarna legde hij zich gaandeweg toe op het illustreren van kinder- en jeugdboeken. Hij werd een van de vaste illustratoren voor de tijdschriften van uitgeverij Averbode, waar hij samenwerkte met heel wat toonaangevende schrijvers en illustratoren. Hij geraakte in de ban van het prentenboek en publiceerde er meerdere op tekst van onder andere Ed Franck en Detty Verreydt. In 1996 bracht hij zijn eerste prentenboek ‘Bolle Klo’ (Clavis) uit. Een samenwerking met jeugdauteur Jaak Dreesen voor de Jeugdboekenweek van 1994 was de aanleiding om jarenlang een woordloze strip, 'Kind aan huis', te publiceren in het weekblad van de Gezinsbond.

 

De illustraties van Kris worden gekenmerkt door een voorkeur voor het realisme, een dynamische compositie en een uitgesproken expressie. Zijn illustraties zetten in op verwondering en creativiteit. In 2003 begint hij als docent Illustratieve Vormgeving aan de huidige hogeschool PXL in Hasselt. In 2015 behaalt hij een doctoraat in de Beeldende Kunsten met een studie over de invloed van het postmoderne prentenboek op de ontwikkeling van de beeldende geletterdheid van de kind-lezer. In het kader van deze studie brengt hij zijn, voorlopig laatste, prentenboek uit op tekst van Ed Franck: 'Op zoek naar mij' (De Eenhoorn, 2013).

 

Kris combineert momenteel illustratie met lesgeven en onderzoek. In zijn onderzoek ligt de klemtoon op de ontwikkeling van de beeldende geletterdheid, het creatieve proces en muzische vorming.

Uitgelichte titels

Cover van boek Op zoek naar mij

Op zoek naar mij

Cover van boek Prinses Anna

Prinses Anna

Lezingen

Kris beschouwt zijn lezingen als een aanzet om de individuele creativiteit opnieuw te ontdekken. Door zijn artistieke parcours als illustrator te vertellen en te visualiseren, raakt hij thema’s zoals talent, vakmanschap en ambitie aan.

 

Hij wisselt tussen verschillende vormen van kijken en tekenen en verbindt die met het ontstaan en het vertellen van verhalen. Hij daagt de deelnemers uit om hun beeldende geletterdheid in te zetten door korte, open tekensessies in te lassen en hen te laten ervaren dat creativiteit niet gelijk is aan 'goed' of 'juist' kunnen tekenen. Het creatieve proces is belangrijker dan het 'afgewerkte' product. Kris sluit de lezing af met een 'geleide' tekenopdracht, waarbij hij het erg belangrijk vindt om het werk van elke deelnemer kort te kunnen bespreken en zo de individuele creativiteit te bevestigen.

Praktisch

  • Vanwege de klemtoon op het tekenen en het individuele creatieve proces, begeleidt Kris enkel groepen van maximaal 1 klas.
  • De organisator voorziet liefst een krijtbord. Als dat niet mogelijk is, is een digitaal bord ook een optie.
  • De deelnemers moeten over voldoende ruimte beschikken om te kunnen tekenen.
  • De organisator voorziet goed tekenpapier (bijvoorbeeld Canson 224 gram), een geslepen zacht potlood (bijvoorbeeld Conté Gilbert 2B), een kneedgom, geslepen kleurpotloden of goede stiften voor de deelnemers.
  • De boeken 'Op zoek naar mij' (De Eenhoorn, 2013), 'Prinses Anna' (De Eenhoorn, 2010) en, indien nog voorhanden, 'Bolle Klo' (Clarvis, 1996) en 'Sop & Dos' (Clavis, 2002) zijn aangewezen om het werk van Kris aan te brengen.

Neem contact op met Kris Nauwelaerts

Interesse in een lezing? Contacteer de auteur via dit formulier. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.