Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
18+

Korneel De Rynck

Biografie

Korneel De Rynck (1986) is historicus, schrijver en spreker. Hij won de Vlaamse Scriptieprijs 2008 en debuteerde met het boek 'De tuin van Tito' (Epo), een verslag van zijn treinreis door ex-Joegoslavië. Dat boek werd genomineerd voor de VPRO Bob den Uyl-prijs en won de Groene Waterman-publieksprijs. Daarna schreef Korneel twee boeken over de Eerste Wereldoorlog: 'IJzeren oogst'  (2014) en de reisgids 'In Europese velden' (2017). In 2018 publiceerde hij 'Vroeger was alles anders', over het dagelijks leven in België in de jaren vijftig. In 2022 verscheen het vervolgboek 'De golden sixties', over hoe het leven veranderde tussen 1958, het jaar van de Expo, en 1973, toen de oliecrisis uitbrak. 

 

Uitgelichte titels

Cover van boek Vroeger was alles anders

Vroeger was alles anders

Lezingen

Tijdens de golden sixties nam de welvaart in ons land spectaculair toe. Het dagelijks leven veranderde compleet. Mensen kochten een auto, een televisie, allerlei huishoudtoestellen en er kwam een telefoon in huis. Woningen kregen een badkamer en een toilet binnen. Almaar meer vrouwen gingen uit werken, de pil werd geïntroduceerd en de eerste supermarkten openden hun deuren. Tijdens deze lezing, gebaseerd op zijn gelijknamige boek ‘De golden sixties’ (Manteau, 2022), beschrijft Korneel op een verwonderde en gezwinde manier hoe het gewone leven veranderde tussen 1958, het jaar van de befaamde Expo, en 1973, toen de oliecrisis uitbrak. Met tal van sprekende foto’s, verschillende beeldfragmenten en een streepje muziek.

Een lezing over Soubry-kamelen, de Melkbrigade en sponzig Expobrood. Over de wagens van toen, de nieuwe snelwegen en het rijbewijs dat je zomaar kon afhalen. Maar ook over draaibare tv-antennes en de stofzuigers van Theofiel Boemerang. Herkenbaar voor wie deze periode meemaakte, verrassend voor wie later werd geboren.

Praktisch

  • Als organisator voorzie je een laptop, een beamer, een zo groot mogelijk projectiescherm, een hoger (aperitief)tafeltje, een micro (indien stemversterking nodig is) en zeker ook een goede geluidsinstallatie die wordt verbonden met de laptop, om filmpjes met geluid af te spelen.

Neem contact op met Korneel De Rynck

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.