Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie
Thema’s
Muzische vormgeving, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Katrijn Jacobs

Biografie

Bij Katrijn Jacobs (1978) zat de liefde voor het tekenen er al heel vroeg in. Zelfs de muren van het ouderlijke huis moesten eraan geloven. Zoals Katrijn zelf zegt: tekenen is haar leven, haar maatje, haar bestaansreden. Ze kan niet zonder. Dat blijkt ook wanneer je naar haar parcours van de afgelopen jaren kijkt. Zo is Katrijn al 20 jaar een gepassioneerd leerkracht Beeld, waarin ze geniet van haar onuitputbare drang om creativiteit bij anderen aan te wakkeren en ook steeds haar eigen creatieve grenzen te verleggen. Haar inspiratie haalt ze uit haar omgeving, mensen, emoties, dieren en planten. Deze zaken tovert ze om tot speelse, vrolijke illustraties met een hoge gevoeligheidsfactor. Experimenteren is haar weg naar creëren, met draad, naald, potlood, papier, verf, en ook digitaal staat ze haar vrouwtje.

In 2018 voltooide Katrijn een 6 jaar durende opleiding tot illustratief vormgever aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas. Daarnaast volgt ze regelmatig een Masterclass bij gerenommeerde illustratoren. Deze inspanningen leidden al tot heel wat erkenning in verschillende wedstrijden: de Antwerpse Handjes, Picturale in Ronse, Key Colorswedstrijd in Hasselt enzovoorts.

Katrijn illustreerde al prentenboeken voor uitgeverijen als Van Inn, Matador, Adoremi, Averbode en Clavis. Daarnaast maakt ze ook gepersonaliseerde illustraties, gelegenheidskaartjes en diverse andere drukwerken.

Uitgelichte titels

Cover van boek De kar van Noah

De kar van Noah

Cover van boek De gedachtentemmer

De gedachtentemmer

Cover van boek Een echt Rommelmonster

Een echt Rommelmonster

Lezingen

Katrijn vertelt over haar passie voor illustreren, het pad dat ze aflegde als illustrator en over haar werk. Hoe komt ze tot een illustratie? Hoe ontstaat een prentenboek? Wat zijn de materialen en technieken waar Katrijn mee werkt? Waarom maakt ze bepaalde beelden digitaal en andere analoog? Tijdens haar lezingen en workshops neemt ze het publiek steeds mee in inleefmomenten en doe-opdrachten gelinkt aan de verhalen en thema's uit haar boeken:

  • 'Aapje Papillon': aapje, vlinder, transformatie, dromen, geloven in jezelf, …
  • 'Voorbij de Melkweg': koeien, de melkweg, kindjes, broer en zus, vriendschap, zoeken, brieven, post, zoeken naar oplossingen, …
  • ''t Ros Beiaard': Ros beiaard, de sage, ridders, broers, middeleeuwen, paard, samen sterk, vriendschap tussen mens en dier, vriendschap, op de vlucht zijn, …
  • 'De Kar van Noah': verhuizen, alleen zijn, vrienden maken, grenzen verleggen, verdriet, vriendschap tussen mens en dier, diversiteit, verschillende culturen, vertrouwen, open staan voor, …
  • 'De Gedachtentemmer': gedachten, minder fijne gedachten erkennen, positieve gedachten, angsten, angsten overwinnen, geloven in jezelf, monsters, omgaan met gedachten, positieve gedachten inzetten, jezelf aanmoedigen, erkennen van je eigen gedachten, jouw eigen gedachten leren omzetten naar positieve gedachte, Jouw gedachtenmonster leren kennen, vangen en omvormen tot een krachtige gedachte, …

Opbouw van de lezing

  • Katrijn stelt zichzelf voor. Wat betekent het om illustrator te zijn?
  • Katrijn vertrekt vanuit één van bovenstaande boeken en gaat samen met het publiek aan de slag met het bijhorende verhaal en thema. Wat resoneert er bij de jongeren? Wat niet?
  • Doe-opdracht (vertrekken vanuit muziek, beeld, beweging, dramaturgie).
  • Korte bespreking van ervaringen en het tonen van elkaars werk.

Vind je in bovenstaand aanbod niet wat je zoekt? Dan kan je bij haar ook terecht voor een lezing op maat. Katrijn luistert graag naar wat jij als organisator in gedachte hebt en wat ze voor jou kan betekenen. 

Praktisch

  • De praktische afspraken (aankoop of voorzien van materialen, beamer, locaties) worden steeds op voorhand met Katrijn besproken.

Neem contact op met Katrijn Jacobs

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.