Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Poëzie, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Digitale competenties, Duurzaamheid, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Jens Meijen

Biografie

Jens Meijen (1996) is auteur, journalist en onderzoeker. Hij is afgestudeerd als letterkundige en werkt als doctoraatsonderzoeker in de politieke wetenschappen aan de KU Leuven. Van 2022 tot 2024 is hij een Europaeum Scholar aan onder andere de Universiteit van Oxford.

Jens publiceerde al gedichten in literaire tijdschriften zoals De Revisor, Het Liegend Konijn, deFusie, Hard//hoofd en Deus Ex Machina. In 2016 werd hij verkozen tot de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. Jens’ eerste dichtbundel, ‘Xenomorf’ (De Bezige Bij), verscheen in 2019. De bundel won in 2020 de C. Buddingh'-prijs voor beste Nederlandstalige debuut. In 2021 verscheen zijn debuutroman ‘De Lichtjaren’ (De Bezige Bij) en haalde hij de shortlist van de PrixFintroPrijs Nederlandstalige Literatuur. Later publiceerde Jens nog een dichtbundel, non-fictieboek en roman.

Jens schrijft over thema's die zowel jong als oud aanbelangen zoals politiek, klimaatopwarming, digitalisering, menselijke verbondenheid en actuele gebeurtenissen. Naast schrijver is Jens journalist en literair recensent voor HUMO en De Morgen. Ook is hij lid van de kernredactie van literair tijdschrift DW B.

Uitgelichte titels

Cover van boek Xenomorf

Xenomorf

Cover van boek De lichtjaren

De lichtjaren

Lezingen

Jens vertrekt voor zijn lezingen vanuit zijn poëziebundel ‘Xenomorf’ of zijn roman ‘De Lichtjaren’. Beide werken zijn geëngageerde, experimentele en vervreemdende literatuur met wortels in de werkelijkheid. Ze focussen op thema’s die een belangrijke plek innemen in de wereld van vandaag zoals ecologie, ouderschap, politiek en toekomstvisie.

Eerst leest Jens enkele gedichten of een stuk uit de roman voor. Daarna praat hij over hoe het werk tot stand is gekomen en de filosofische achtergrond. Ook wordt er stilgestaan bij hoe het werk in gesprek gaat met de literaire traditie. Jens laat na elke lezing genoeg ruimte voor het publiek om vragen te stellen, waarna er – hopelijk – samen in discussie kan worden getreden. Zijn eigen werk is het ankerpunt voor zijn lezingen, maar van daaruit waaiert Jens graag verder uit, liefst geleid door het publiek. Door zijn brede achtergrond als letterkundige, politieke wetenschapper, journalist en recensent kan Jens bijna altijd een aanknopingspunt vinden. 

Neem contact op met Jens Meijen

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.