Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Non-fictie, Proza
Thema’s
Andere talen, Cultureel bewustzijn, Frans, Mens en maatschappij, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Barbara De Munnynck (This Is How We Read)

Biografie

Barbara De Munnynck (1980) is schrijver, spreker en freelance journalist. Ze schreef ‘Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data’ (Pelckmans), een non-fictieboek voor 10- tot 14-jarigen, en eigenlijk voor iedereen die van geschiedenis en sterke verhalen houdt.

Barbara maakt deel uit van This Is How We Read, het vierkoppige literair collectief achter de gelijknamige blog. Samen met Eveline Janssens, Katrien Elen en Kurt Van Gasse organiseert ze jaarlijks de populairste columnwedstrijd van de Lage Landen en publiceerde ze bij Uitgeverij Pelckmans al twee scheurkalenders met 365 leestips (2022 en 2025 in voorbereiding).

Uitgelichte titels

Cover van boek Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data

Een kleine wereldgeschiedenis in 100 grote data

Lezingen

Barbara geeft twee soorten interactieve lezingen:

Een kleine wereldgeschiedenis

Waarom verstopte Cleopatra zich in een tapijt en zat Alexander de Grote in een tentje te huilen? Hoe belandde Marco Polo in de gevangenis en Jeanne d’Arc op de brandstapel? Waarin verschilt de Chinese Muur van de Berlijnse?

De wereldgeschiedenis is geen suf lijstje met belangrijke data. Het is een schatkist vol prikkelende verhalen. Tijdens de lezing grabbelen we enkele jaartallen uit het boek. Je weet misschien wat er gebeurde in 1492 of 1789. Maar wie maakte er in 1633 de allermoeilijkste beslissing van z’n leven? Reis mee van de hangende tuinen van Babylon naar de tempels van Angkor Wat en van de donkere tijd van de kruistochten naar de eeuw van de Verlichting. Onderweg ontmoet je bekende figuren zoals Julius Caesar of Napoleon en maak je kennis met fascinerende types als Ana Nzinga en Manuela Sáenz. Het avontuur begint zodra Lucy op twee benen leert lopen en eindigt wanneer Greta Thunberg het woord neemt op de klimaattop.

In de lezing voor het 5e en 6e leerjaar gaat Barbara, naast het samen lezen en vertellen, ook dieper in op de tijdlijn. Hoe kies je 100 data uit meer dan 5500 jaar geschiedenis? Verdienen grote rampen meer aandacht dan kleine gelukjes? Waarom zijn geschiedenisboeken chronologisch opgebouwd? Welke data zijn belangrijk in ons leven?

In de lezing voor middelbare scholieren gaat de groep ook creatief aan de slag. Barbara onderzoekt samen met de deelnemers hoe je van een droog feit een sappig verhaal maakt. Met korte schrijfoefeningen vereeuwigen de leerlingen stukjes van hun eigen geschiedenis.  

De eerste zin

Ben jij bibmedewerker, leerkracht Nederlands 3e graad, trekker van een leesclub of culturele organisatie? En wil je een leuke activiteit organiseren rond literatuur? Eentje waarvoor geen voorkennis of voorbereiding wordt gevraagd van de deelnemers, alleen een beetje boekenliefde? Lees dan zeker verder!

This Is How We Read strooit al meer dan zeven jaar enthousiast met boekentips. Eerst alleen op blog thisishowweread.be, later ook op de literaire scheurkalender ‘De Eerste Zin – Een boekentip voor elke dag’. Rond een selectie van die 365 tips en boekopeners hebben Barbara De Munnynck en Katrien Elen een lezing opgebouwd. Voor iedereen die leesinspiratie zoekt (concrete toptitels) en tips om bewuster te kiezen voor boeken die echt bij je passen.

Er zijn twee versies van de lezing. De oorspronkelijke talk richt zich tot volwassen lezers met een brede boekensmaak, en een lichte voorkeur voor fictie. De lezing voor middelbare scholieren (3e graad) is daarvan afgeleid, maar bevat alleen boeken die thematisch aansluiten bij de leefwereld van jongeren.

Tijdens een lezing van 70 à 90 minuten geven Barbara en Katrien houvast aan gretige (of aarzelende) lezers, die door het enorme boekenaanbod wel eens last hebben van keuzestress. Zoveel boeken, zo weinig tijd – zuchtte Frank Zappa. This Is How We Read schiet de weifelende lezer te hulp met een spervuur van boekentips en leesweetjes, gepassionneerd geciteerde boekopeners en hier en daar een filmpje waarin schrijvers aan het woord komen. 

De lezing is interactief opgebouwd. Omdat de sprekers met 2 zijn en persoonlijk vertellen, hangt er sowieso een gesprekssfeer. Er is ruimte voor het publiek om in te pikken en aan te vullen. Niets zo fijn als (lees)ervaringen uitwisselen onder gelijkgestemde boekenzielen!

Neem contact op met Barbara De Munnynck (This Is How We Read)

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.