Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar

Dieter De Schutter

Biografie

Dieter De Schutter (1992) is een illustrator en verhalenmaker uit Antwerpen. Hij hanteert voor zijn illustraties, die opvallen door hun speelse benadering, een heldere en dynamische beeldtaal. Zijn levendige tekeningen nodigen de toeschouwers uit om een stapje dichterbij te zetten, zodat ze elk tafereel kunnen doorgronden. De figuren die Dieter afbeeldt, zijn vaak eigenzinnig en ondeugend, maar soms ook grappig en lichtelijk naïef.

In 2019 ging Dieter op schrijfresidentie in Parijs met het Vlaams-Nederlands huis deBuren. Hij won met zijn beeldverhalen onder meer de eerste prijs van Greenhouse op het stripfestival GRAFIXX en de special mention award van East London Comics and Arts Festival. In 2021 won hij de Purple Island Award van Nami Concours, het internationale festival voor prentenboekillustraties in Zuid-Korea.

Uitgelichte titels

Cover van boek Mama Doet Gek

Mama Doet Gek

Cover van boek Het Wispelturig Windorkest

Het Wispelturig Windorkest

Cover van boek Lowie

Lowie

Lezingen

Tijdens zijn lezingen stimuleert Dieter kinderen en jongeren om ook te tekenen en verhalen te maken aan de hand van workshops, performances (live animatie) en lezingen. Hij geeft een introductie over wie hij is en wat hij doet als illustrator. Hij toont verschillende projecten: van het illustreren van een prentenboek tot het ontwerpen van kleding, verpakkingen en een muurschildering. Meestal neemt hij het materiaal zelf mee of toont hij het in een digitale presentatie. 

Tijdens zijn lezingen gaat Dieter ook graag in gesprek met kinderen en jongeren om input en inspiratie te krijgen die hij dan zelf kan toepassen, bijvoorbeeld voor zijn eigen prentenboek 'Reizen door het autoraam', over de denkbeeldige spelletjes die je doet tijdens een lange autorit. Tijdens een groepsgesprek krijgen kinderen de kans om hun ideeën te delen. 

Als performance draagt Dieter zijn zelfgeschreven verhaal 'Koning' voor op muziek, terwijl hij live tekent en animaties maakt. Dat wordt geprojecteerd via een beamer en duurt ongeveer 25 minuten. 

In zijn tekenworkshops combineert Dieter verhalen vertellen met verschillende grafische technieken. Aan de hand van een combinatie van verschillende woorden kunnen kinderen meerdere tekeningen maken in monotype (inkt). Of ze maken per twee een grote tekening of verhaal met collages en texturen die ze zelf maken.  

Praktisch

Presentatie / performance:

- beamer

- hdmi kabel (voor ipad)

- tekenmateriaal neem ik zelf mee

Workshops:

- Dieter neemt zelf het drukmateriaal mee (lino inkt en rolletjes)

- tekenpapier en potloden

Transport:

- openbaar vervoer

Neem contact op met Dieter De Schutter

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.