David Troch
Biografie
David Troch (1977) is dichter, schrijver en regisseur. Hij publiceerde naast de verhalenbundel ‘Rue des Regrets’ (Uitgeverij Vrijdag, 2018) vijf dichtbundels. "Gezel" uit ‘Buiten westen’ (Poëziecentrum, 2012) ontving de Herman de Coninckprijs voor het Beste Gedicht. ‘Bianca Blues’ (Poëziecentrum, 2015) is integraal naar het Spaans vertaald. ‘Een geweldige liefde’ (Poëziecentrum, 2016) verzamelt zijn inzet als Gents stadsdichter en de gedichten uit ‘voor jou wou ik een huis zijn’ (Uitgeverij Vrijdag en Wablieft, 2021) bestaan uitsluitend uit eenlettergrepige woorden.
De uitvinding van het eenlettergreepgedicht was goed voor een nominatie voor de Wablieft-prijs. Met zijn eenlettergreepgedichten spreekt hij niet alleen de doorwinterde poëzielezer aan, ze blijken ook uiterst geschikt leesvoer voor laaggeletterden en anderstalige nieuwkomers. Hij probeert zijn werk en zijn lezingen altijd zo toegankelijk mogelijk te houden.
Maar David is niet alleen auteur, hij is ook een graag geziene schrijfdocent. Daarvoor plantte hij zaadjes als medewerker van Meander, redactielid van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift en als één van de stichters van Kluger Hans. Ook was hij meneertje literatuur bij Wisper en coördinator vorming bij Creatief Schrijven. Nu geeft hij onder andere schrijfles aan academie De Poel in Gent en doceert hij aan Thomas More Hogeschool in Mechelen.
Uitgelichte titels
Voor jou wou ik een huis zijn
Rue des Regrets
Lezingen
Niet één lezing van David is dezelfde. Een voordracht in een middelbare school is geen huiskameroptreden. David vertelt anders, kiest andere gedichten of tekstfragmenten uit. Welk publiek mag hij verwachten? In welke ruimte spreekt hij? Op welk uur van de dag? Het heeft allemaal invloed op de lezing.
Afhankelijk van de tijd, gaat David graag in gesprek met het publiek. Dat gesprek kan gaan over het werk zelf, hoe zijn teksten ontstaan of over zijn traject als schrijver. Ook denkt hij al eens in concepten, neem nu ‘De Blinddoek’. Daarmee bezocht hij al heel wat bibliotheken. De aanwezigen maken zo op een ludieke manier kennis met de plaatselijke poëziecollectie.
Lang geleden stond David in de finale van het Nederlands kampioenschap poetry slam. Sindsdien schijnen zijn voordrachten alleen maar aan bevlogenheid te hebben gewonnen. Hij vindt het ook heerlijk om met anderen het podium op te gaan. Zo werkte hij een voorstelling rond de verhalenbundel ‘Rue des Regrets’ (Uitgeverij Vrijdag, 2018) uit met acteur Tom Van Landuyt en eentje rond de dichtbundel ‘Bianca Blues’ (Poëziecentrum, 2015) met muzikant Steven De Bruyn.