Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Poëzie, Proza
Thema’s
Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
18+

Christine Van den Hove

Biografie

Christine Van den Hove (1957) werd geboren in Ninove. Ze studeerde in Gent en woonde en werkte lange tijd in Antwerpen. Sinds 2012 woont ze in een bergdorp in de Franse Pyreneeën. Ze schrijft er romans, kortverhalen, gedichten en blogberichten.

 

‘Het huwelijk’, een gefictionaliseerde familiegeschiedenis, was haar eerste voltooide roman. Toen dit boek niet meteen een uitgever vond, schreef ze ‘Colombe’, een fictieve roman, gesitueerd in de negentiende eeuw, in het diepe zuiden van Frankrijk.

 

‘Colombe’ werd in november 2019 uitgegeven bij uitgeverij Kartonnen Dozen, de enige LGBTQ-uitgeverij in Vlaanderen en Nederland, en werd opgemerkt door Literatuur Vlaanderen en Flanders Literature. Kort daarop vond ‘Het huwelijk’ een Nederlandse uitgever: de Wereldbibliotheek.  ‘Het huwelijk’ is een door en door Vlaams boek, niet alleen in de taal van de personages die hun verhaal vertellen, ook in de historische context van de twintigste eeuw en het decor en de gebruiken van die tijd.

 

Christine Van den Hove publiceerde eerder al kortverhalen in o.m. De Brakke Hond, WeL, Opspraak, Den Hopsack. De verhalen Brave meisjes, Er waren geen wolven meer, en Kippies zwemvest werden getipt op Azertyfactor.be.

 

Met de bedoeling haar proza naar een hoger niveau te brengen begon ze zich na haar debuut toe te leggen op poëzie. Toen ook haar gedichten regelmatig getipt werden op Azertyfactor.be (o.m. door Luuk Gruwez, Moya De Feyter, Annemieke Dannenberg, Vitalski) startte ze een leertraject. Ze volgde en volgt nog cursussen bij o.m. Ingmar Heytze en Ester Naomi Perquin. Tegelijk geeft ze zelf inspiratiegerichte workshops voor aankomende dichters.

Uitgelichte titels

Cover van boek Colombe

Colombe

Cover van boek Het huwelijk

Het huwelijk

Lezingen

 

Christine geeft zowel online als live lezingen en workshops. Ze geeft graag met beelden en tekst geïllustreerde lezingen, maar een interactieve aanpak ligt haar ook goed. Bijvoorbeeld via vraaggesprekken met het publiek, interviews, pannelgesprekken, discussies, maar ook leesclubs en eventueel mini-leesclubs ter plaatse. In een mini-leesclub of een pop-up-leesclub, lezen de deelnemers ter plaatse een hoofdstuk. Aan de hand van gerichte vragen (afhankelijk van het thema van het evenement) wordt dit fragment vervolgens met de schrijver besproken.

 

Tijdens haar lezingen kunnen deze aspecten van het schrijven aan bod komen:

 

•             Ontstaansgeschiedenis van het boek (‘Colombe’ of ‘Het huwelijk’)

•             Historische context van de verhalen

•             Fictie en waarheid

•             Toon- en taalkeuze

•             Perspectiefkeuze

•             Genderkwesties

•             Auteurs en boeken die Christine geïnspireerd hebben bij het schrijven van ‘Colombe’ en ‘Het huwelijk’

•             Het samengaan van proza en poëzie

•             Verkennen van dichtersidentiteit

•             Eenvoudige poëtische technieken

 

Enkele voorbeelden:

 

Fictie en waarheid

'Colombe' is een fictief verhaal, 'Het huwelijk' is een gefictionaliseerde familiegeschiedenis.

Hoe verwerk je al of niet bewust autobiografische elementen in een fictief verhaal?

En omgekeerd: hoe fictionaliseer je een waargebeurd verhaal?

Van beide richtingen kan Christine voorbeelden aantonen.

 

Toon- en taalkeuze

In beide boeken heeft Christine bewust de verteltoon en de taal die de personages spreken afgestemd op het verhaal en de tijd waarin het zich afspeelt. In 'Colombe' denken de personages, die nauwelijks opleiding genoten, in een eenvoudige taal, ook de dialogen zijn sober.

In 'Het huwelijk' speelt de taal een belangrijke rol. De personages vertellen hun verhaal in een opgepoetste versie van het Oost-Vlaams waarin Christine is opgegroeid. Ze wil haar keuzes hier graag toelichten en ook met fragmenten illustreren hoe de taal het personage typeert.

 

Genderkwesties

Christine kan meer vertellen over de keuze voor hetero en niet-hetero personages en de thema crossdressing (Colombe) en a-seksualiteit (Het huwelijk).

 

Neem contact op met Christine Van den Hove

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.