Sinds eind 2021 coördineert Literatuur Vlaanderen een meerjarig piloottraject voor auteursresidenties in het secundair onderwijs. Het initiatief past in de Vlaamse campagne Vrienden voor het lezen - samen voor een Leesoffensief: maar liefst vijftig acties bieden een antwoord op de uitdagingen waar we in Vlaanderen voor staan op het vlak van lezen.

Een auteursresidentie is een intensief traject dat focust op zwakke en moeilijke lezers en niet-lezers. Een auteur gaat een semester lang in een school met de leerlingen aan de slag rond lezen én schrijven. Eerder onderzoek toonde immers al aan dat je door te schrijven met moeilijke of niet-lezers de algemene leesvaardigheden ook versterkt. Creatief schrijven kan dus indirect leesbevorderend werken.

In het schooljaar 2022-2023 ging Literatuur Vlaanderen aan de slag met achttien auteurs en scholen. In het schooljaar 2023-2024 kwamen daar nog eens tweeëndertig trajecten bij. De auteursresidenties in scholen komen tot stand met steun van de Vlaamse Regering en er wordt nadrukkelijk ingezet op aansluiting bij de 16 sleutelcompetenties van de vernieuwde eindtermen.

Logo Vrienden voor het lezen

Lessen uit de auteursresidenties

Alle lessen die we leerden uit de auteursresidenties zijn nu gebundeld in de inspiratiegids 'Creatief schrijven op school'. Dat is een praktische gids voor leerkrachten om de taalcompetenties van hun leerlingen te versterken aan de hand van kant-en-klare oefeningen.

Op deze pagina lees je de ervaringen van leerkrachten & auteurs, en kun je enkele filmpjes bekijken die opgenomen werden tijdens een auteursresidentie.

Dit zeggen leerkrachten

dit zijn de ervaringen van auteurs

Drie auteursresidenties in beeld

De leerlingen van OLVP Bornem schreven met auteur Andy Fierens een dichtbundel en organiseerden een verhalenwandeling.

Video

De leerlingen van Don Bosco Groenveld in Heverlee werden geïnspireerd door auteur Vera Van Renterghem.

Video

Auteur Mohamed Ouaamari was zes weken resident in de Spectrumschool in Deurne.

Video

Vragen?

Neem contact op met Noa Heyndrickx via noa@literatuurvlaanderen.be of 03 361 11 63.