Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Ondernemingszin, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Fatima Noori

Biografie

Fatima Noori (2008) is een jonge Afghaans-Belgische schrijfster. Zes jaar geleden moesten Fatima en haar gezin vluchten en haar thuisland achterlaten. Na een afschuwelijke reis belandde ze in België. Doordat ze in twee culturen leeft, heeft ze veel bijgeleerd. Dat was voor haar een bevestiging dat er geen recht pad bestaat en dat je zelf je levenspad maakt. Misschien moet je daarvoor soms omwegen nemen, maar als je erin gelooft, kom je er. Daarnaast is ze een koppig meisje dat niet tegen onrecht kan. In 2020 besloot ze om een boek uit te geven over haar ervaring, want Fatima was het onrecht en racisme beu. Ze wist dat het ook anders kon. Door haar verhaal te delen in een boek wil ze de lezer overtuigen dat vluchtelingen mensen zijn en geen monsters. We zijn tenslotte allemaal op zoek naar vrede, ongeacht huidskleur, gender en religie. Fatima debuteerde in 2021, op haar dertiende, met ‘Het boek van Fatima’ (Standaard Uitgeverij) en gaat Vlaanderen rond om lezingen en workshops te geven over hoe het is om vluchteling te zijn en over omgaan met onmacht en racisme.

Uitgelichte titels

Cover van boek Het boek van Fatima

Het boek van Fatima

Lezingen

Ben je op zoek naar een schrijver die met beide benen in de leefwereld van jongeren staat? Een schrijver die jongeren kan motiveren om eindelijk eens een boek te lezen? Dan ben je bij Fatima aan het juiste adres. Ze leerde pas zes jaar geleden Nederlands en debuteerde op haar dertiende met ‘Het boek van Fatima: een stem tegen de stilte’. Ze deelt graag haar ervaring over dat anders zijn oké is, dat je jezelf niet mag onderschatten, de kracht van je eigen stem moet delen. Thema’s als diversiteit, emancipatie, gendergelijkheid, mensenrechten en empowerment komen op natuurlijke wijze aan bod. Haar boodschap tijdens de lezing is herkenbaar voor jongeren omdat het door een leeftijdsgenoot gebracht wordt.

Haar lezing wordt aangepast naargelang de grootte van het publiek en de opstelling van de ruimte. Afhankelijk van het doelpubliek bestaat een lezing uit: voorlezen uit haar eigen werk, discussies aan de hand van een stellingenspel, vraaggesprek en ook interactieve lezing, interview, performance, vertelling.

Fatima zit telkens samen met de organisator om inzicht te krijgen in de groep, wat de verwachtingen zijn, … Ze vindt het fijn dat lezingen telkens anders ingevuld worden. Max Greyson was haar mentor tijdens haar schrijfproces. Met hem heeft ze ook al samen performances gegeven. Het afgelopen jaar gaf Fatima lezingen aan grote groepen (80 leerlingen) in schoolcontext, maar zetelde ook in een debat in De Roma georganiseerd door Young Fenix en Knack, trad op festivals op, … maar ze vindt het net zo leuk om aan een kleine groep jongeren een schrijfworkshop te geven. Want wie schrijft, die zal ook lezen. Ze is ervan overtuigd dat door inzicht te geven in haar verhaal en schrijfproces ze andere jongeren kan aanzetten om zelf te schrijven en te lezen. Bovendien krijgt ze vaak te horen van jongeren dat ze het heel inspirerend vinden dat iemand van een andere nationaliteit zoveel kan bereiken.

Praktisch

  • De praktische noden hangen af van de inhoudelijke wensen van de organisatie.
  • Voor een auteurslezing waarbij de performance centraal staat voorziet de organisator een micro op statief.

Neem contact op met Fatima Noori

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.